Eindhovens Dagblad

Ooit koning Louis, nu baron

28 juni 2000

DRUNEN - Hoffelijk schrijdt hij tussen twee massieve bomenrijen op het Land van Ooit in Drunen naar zijn troon. Aan de hand een hofdame. Jonkheer Van Gaal wordt in de Ooitse adelstand verheven. Als elfde baron van Ooit.


Na onder anderen Herman van Veen. Joost Prinsen en Peter Jan Rens zakt ook Van Gaal door zijn knieŽn. Laat hij zich door de gouverneur van Ooit met het zwaard van graaf Wildebras op schouders en hoofd aantikken. Er is een heuse troon. Opperhofbeeldhouwer Marjan Taminiau kent Van Gaal. Hij is geen zitter, maar een doener De zetel voor de nieuwe baron bestaat uit een grote bak Daarop gras. En daarop een bol: een halve globe en een halve voetbal.

Voetbal!

Da's waar ook. Koning Louis, de succestrainer van Ajax en Barcelona heeft zich nog nergens uitgesproken over Euro 2000. Ook niet over het Nederlands elftal. Bijna dertig verslaggevers verdringen zich met camera's, microfoons en blocnotes om baron Van Gaal. Routineus fladdert Van Gaal van verslaggever naar verslaggever, Het in Duitsland geopperde idee om Van Gaal daar bondscoach te maken, vindt hij een eer. Maar ik vind dat een bondscoach uit het eigen land moet komen", slaat hij de discussie bij de oosterburen dood.

VoetbalfÔiosofie

Dan bestijgt hij toch zijn troon. "De kracht van Rijkaard en zijn spelers is geweest om op het juiste mo ment voor de Nederlandse voetbalfÔiosofie te kiezen. Door vooruit te verdedigen, buitenspelers op te stellen e als team te spelen." De aap komt uit de mouw. "Er is een overeenkomst met het Ajax van 1995. Alleen speelden wij met twee echte buitenspelers." Van Gaal volgt het EK op de voet. De bij Barcelona opgestapte trainer had in Spanje nog een jaar te gaan. "Daarom heb ik Nederland vier keer zien spelen, Spanje twee keer en Portugal drie keer.
Ik had mijn spelers willen volgen." Nu oordeelt hij vooral over de ploegen. "Nederland wordt kampioen. ItaliŽ is geen probleem. Portugal zal in de finale minder moeilijk zijn. Frankrijk weer wel."

Euforie bij Van Gaal die bij een tot nu toe 'aantrekkelijk EK' de wedstrijd van Oranje tegen JoegoslaviŽ van 'uitzonderlijk niveau' vindt. "Euforie is nooit terecht", pareert Van Gaal. "De buitenwereld mag euforisch zijn. Spelers en trainer niet. Dat is het belangrijkste."

Het Engelse shire-paard waarmee Van Gaal naar het kasteel wordt vervoerd, draait zijn imposante achterwerk weg van de meute. De trainer schudt de handen van Spaanse journalisten. Ooit koning Louis, sinds gisteren baron.