De Noord-Ooster
JOS VISSCHER

"Herman van Veen blijft een groots gebeuren "28 maart 1983
Gebeurtenis: Nieuwe theatershow van Herman van Veen. Met de muzikale begeleiding van Erik van der Wurff, Nard Reinders en Cees van der Laarse. Tijd en plaats: vrijdag 25 maart, De Klinker in Winschoten. Publiek; Vol. cabaret


Herman van Veen in Winschoten: een theatergebeuren van belang. Nog steeds. Deel uitmakende van een korte tournee door ons land, na het avontuur op Broadway en voor Parijs, Tokio en wie weet wat nog meer. Een soort tussendoortje derhalve? Voor de pauze, zeker het eerste half uur, lijkt het daar wel op. Niet bepaald een hecht blok dat eerste deel; wat stukken uit de Carré-show van vorig jaar, wat nummers van Broadway en nieuw materiaal. Minder onsamenhangend dan „Onder Water" gelukkig, maar toch minder een eenheid dan zijn show daarna, destijds ook in het Noorden te zien geweest.


Maar het was vrijdagavond wel de Herman van Veen die we kennen: de clown, de muzikant, de dichter. Een vakman die het publiek overeind kan brengen, ze dan weer tot het diepst weet te ontroeren. Dat alles in een oase van licht, omlijnd met magistrale muzikale composities en alle technische effecten uit de grote trukendoos. Maar dat laatste schuilt ook weer een tekortkoming, want veel effecten zijn gebruikt en eigenlijk verbruikt. Ook in deze show weer: de effecten met de band, met het effect van de echo, wéér dat kwasi-Japanse taaltje, wéér die„body-language": dat kennen we nu zo langzamerhand wel, en niet alleen van Van Veen.

Natuurlijk heeft het succes, maar je vraagt je wel af of een dergelijk grote theaterpersoonlijkheid, die bovendien de beschikking heeft over onbegrensde technische mogelijkheden, in ieder geval op dat technische vlak niet eens naar wat vernieuwingen moet zoeken.

Daar ontbreekt nog te vaak de verrassing. Zo is een spieglend decor natuurlijk een aardige vondst, maar de mogelijkheden werden vrijdagavond niet optimaal gebruikt zoals bij het inmiddels verdwenen hek uit de Carré-show. Dat is jammer, al blijft het een slechte kanttekening bij een show die ook nu weer staat als een huis. Muzikaal valt het ook nu weer niet genoeg te prijzen. en Herman van Veen zelf toont als geen ander de veelzijdigheid van een theaterpersoonlijkheid. Ontroerend is hij in de vertolking van een lied over Amsterdam, kun je een stad nog mooier bezingen?, absurd en spectaculair is hij in een waanzinnige compositie op de vleugel en de gekte wordt tot beklemming in een act over de uitzichtloosheid van een werkloze.

Het is totaal-theater dat in ons land zijn plafond heeft bereikt. Als je Van, Veen in de weer ziet, verwonder je je niet meer over zijn successen in het buitenland. Dit heeft onmiskenbaar internationale allure en het blijft een belevenis zoiets van tijd tot tijd in onze buurt te zien.JOS VISSCHER