DAGBLAD KENNEMERLAND
Peter van der Hoek

'Ik had deze toernee nooit moeten doen'

28 maart 1980
„Ik begrijp er niets van. Het publiek komt niet. Financieel is dat een grote klap voor me. Niet alleen het geld dat ik er in heb gestoken ben ik kwijt, er moet nog veel meer bij. Ik had deze toemee nooit moeten doen".


Harry Sacksioni, voorheen in dienst van Herman van Veen en sinds enkele jaren succesvol op de solotoer, staat zowat aan de rand van zijn faillisement. Zijn optredens 'met groot orkest' zijn een volledig fiasco.

Voorbeeld: tijdens de première in het Amsterdamse Carré bezochten ongeveer vijfhonderd mensen zijn show; daaronder waren ongeveer driehonderd genodigden, zodat er slechts tweehonderd betalende bezoekers waren. Ook eerdere optredens in Den Haag en Rotterdam werden zeer slecht bezocht. Sacksioni 'moet' nog tot en met vanavond (Carré) maar de kaartverkoop tot nu toe belooft niet veel goeds. Harry's grootste zorg: hoe betaalt hij zijn 35 man sterke orkest (strijkers en blazers uit Engeland en Nederland) en zijn combo. Plus natuurlijk de zaalhuur, de niet geringe technische voorzieningen (plus technici), roadies en alle anderen die meedraaien in dit ambitieus opgezette project.

Harry. na afloop van het eerste Carré-concert: „Ik heb eerlijk gezegd spijt van de hele onderneming. Ik weet nu hoe het allemaal klinkt, je zou kunnen zeggen dat m'n nieuwsgierigheid bevredigd is en nu zou ik er al mee willen stoppen. Maar we zitten nog aan een paar dagen vast".


Gitaarprins


De Amsterdamse ex-Ajacied wordt door meer pech achtervolgd. Dinsdagavond brak een uur voor de voorstelling de - nagel van een vinger, waarmee hij het belangrijkste werk ('fingerpicking') moet doen. Met spoed werd een tandarts opgetrommeld, die hem een kunstnagel met behulp van een speciale lijm aanmat.. De voorstelling begon daardoor een half uur later.

Overigens, Harry Sacksioni mag dan een begenadigde gitaarprins zijn, velen zullen hem vantevoren verteld kunnen hebben dat deze theatershow voor hem te hoog gegrepen is. „Ik weet het. Maar ik heb zoiets dergelijks al eens in België gedaan en ik had het gevoel dat ik het ooit, nog eens in Nederland moest proberen. Ik moest dat ei kwijt".
Harry maakt zich over meer dingen zorgen. Na afloop van zijn Carré-concert werd zijn nieuwste elpee 'Hel. dubbelleven van Holle Vijnman' ten doop gehouden. Het is z'n vierde volgens het traditionele recept. En in dat kader misschien zelfs een overbodige elpee. De akoestisch opgenomen solonummers, maar ook de nummers met orkestbegeleiding die een vervolg zijn op 'Vensters' bevestigen het vermoeden dat Sacksioni een begrensd creatief talent is, dat met de gitaar als beperkt solo-instrument geen nieuwe bronnen meer weet aan te boren. Als ook hij tot die conclusie is gekomen, wat gaat hij dan doen?


„Terug naar Herman van Veen zou nooit kunnen. Herman zou niets hebben aan een opgedroogde Sacksioni en ik zou die stap terug niet willen doen. Het komt er op neer dat ik dan een ander baantje moet zoeken.

Misschien word ik dan wel voetballer".PETER VAN DER HOES