Leidsch Dagblad
Bert Koekebakker

'Jukebox 2008': goede revanche van Van Veen

28 januari 1977
LEIDEN - 'Ik ben in een taxi verwekt; mijn vader gaf mijn moeder een kaartje en daar stonden zoveel titels op, dat hij was klaargekomen voordat ze was uitgelezen'. Een van de kernachtige uitspraken uit het volkstoneelstuk 'Jukebox 2008', geschreven door Herman van Veen, dat gisteravond werd gebracht in een redelijk bezette Lcidse Schouwburg. Herman weet in zijn tweede toneelproduktie de sfeer te treffen van de jaren zestig door 'Belgenmoppen' juist te omzeilen (omdat die toen nog niet in die frequentie bestonden), en tegelijkertijd door muziek, kleding en haardracht een sfeertekening te geven van de 'vetkuiventijd', die herkenbaar werkt.
"Het is een prestatie van de groep en niet alleen van mij' zei Trudy Labij, toen ik haar duidelijk maakte, dat zij zeer wezenlijk de sfeer bepaalt van 'Jukebox 2008'.
Natuurlijk is dat waar. Maar Trudy leek gisteravond als geen ander in staat om haar ordinaire uitspraak te combineren met een stuk relativerende humor, waardoor haar inbreng uitgroeide tot een spel bepalend element in het totale, overigens later door Herman enigszins aangepaste, gegeven. Nadrukkelijk dient hier ook gesignaleerd te worden de imitatie van de rockstar door Fransjes Gelderblom, die hiermee een 'open doekje' haalde.
Maar ook bijvoorbeeld Caroline van den Berg, die juist door relatief weinig verbale inbreng zich nadrukkelijk mimisch moest presenteren.Ze is een 'lekkere ordinaire meid', die beslist overtuigend overkomt, wanneer Frits Hassoldt in de rol van 'Rob, de huisschilder' over-haar zegt, dat zij makkelijk in het toilet te pakken is. Michiel Kerbosch (speelde o.a. in de verfilming van een van de 'Zwaar- moedige Verhalen' van Heere Heeresma en bij de Haagse Comedie) heeft bij vlagen een lijdzame rol, wanneer 'Hennie' weer eens door de jongens te grazen wordt genomen. Vooral de scène, waarin , hij met mayonaise wordt ingezeept geeft de benauwende sfeer, waarin iedere jongen ooit in zijn jeugd heeft verkeerd, angstig duidelijk weer. Dirk Colis, die met 'Verschaeve' horden Belgische Rijkswachten over de kling joeg, speelt in 'Jukebox 2008' een lieve, zorgzame Gaston.
Hij is de man van het compromis. Hij wil daarom Clara .(Marlous Fluitsma) financieel bijspringen, wanneer zij zwanger blijkt te zijn en het kind niet wil. 'Stiefvader Cor Witschge' speelde niet alleen verrassend spontaan, maar bleek daarnaast in het plot een belangrijke rol te vervullen.

Van Veen, die met 'De Spinse' de plank volledig missloeg, heeft zich met 'Jukebox. 2008' nadrukkelijk gerevancheerd. Van Veen vecht terug, niet met gebalde vuisten, maar met ideeën, pen en papier. Daar is geen vechten tegen.BERT KOEKEBAKKER