Apeldoornse Courant

Theatershow van Herman van Veen op NCRV-tv

27 dec 1996

De NCRV brengt in twee delen de theatershow Alles in de wind van Herman van Veen op het scherm. Van Veen speelde de voorstelling de afgelopen weken in Carré. Na optredens in het buitenland, van New York tot Wenen, was hij dit jaar voor het eerst sinds vijfjaar weer te zien op de Nederlandse podia.


,,In verhouding tot de vorige shows valt er veel te lachen'', zegt NCRV-eindredacteur Roek Lips over de nieuwste voorstelling van Van Veen. "Er zit veel humor in, ook weer vanuit zijn Utrechtse achtergrond." De vaak gevoelige liedjes van Herman van Veen bekend om hun grote zeggingskracht. Bovendien wordt de kleinkunstenaar geroemd om de kunst van het weglaten. Waar andere .cabaretiers vaak een eindeloze woordenstroom op hun gehoor afvuren, heeft Van Veen aan een half woord genoeg; Hij wéét zich als geen ander uit te drukken in gebaren. Niet alle mensen kunnen zijn zeer verfijnde spel waarderen, maar recensies van Van Veens programma zijn vrijwel unaniem lovend en zijn voorstellingen zijn overal uitverkocht. Een heel seizoen lang reisde Van Veen samen met zijn vaste begeleiders Erik van der Wurff (piano) en Nard Reijnders (saxofoon) langs vele theaters in Vlaanderen en Nederland. In Alles in de wind zitten uiteraard veel nieuwe nummers, maar brengt Van Veen ook nummers uit vroegere voorstellingen ten gehore, zoals Liefde van later en Liedje. Verder zullen we over niet veel meer verklappen dan de toegiften: onder meer Opzij, Als ik kon toveren en Alfred ].

"Van Veen is steeds meer een minimal clown aan het worden (...) Een boeiend gevecht tussen neerhangende mondhoeken en een opgewekte grijns", schreef de Volkskrant over Alles in de wind.