de Molenkruier

Kerstactie De Botter voor Colombinehuis

27 dec 1994

NIEUWEGEIN - Het kerstfeest dat afgelopen week op Openbare Basisschool De Botter, in Fokkesteeg, werd gevierd, stond helemaal in het teken van het Colombinehuis. Het Colombinehuis wordt een speciaal vakantiehuis voor Kinderen die te goed zijn voor een ziekenhuis, maar nog te zwak om aan het normale leven thuis te kunnen deel nemen. Het kan gaan om kinderen die bijvoorbeeld regelmatig een nierdialyse moeten ondergaan, of leukemiepatiŽntjes die na een zware behandeling in een ziekenhuis nog niet fit genoeg zijn om naar huis te kunnen.


Het Colombinehuis is een initiatief van de Stichting Colombine, waarvan Herman van Veen medeoprichter en beschermheer is. Colombine geeft hulp aan kleinschalige projecten overal in de wereld, In een vraaggesprek tijdens de televisieactie op 24 september bij de NCRV zei Herman van Veen: "Onder het motto 'De Wereld Delen' willen we samen met de mensen die hulp nodig hebben, zorgen voor blijvende groei en ontwikkeling van de mens in de omgeving waarin hij woont en werkt. Voor die omgeving zal je dus ook moeten zorgen. Vandaar dat onze projecten altijd te maken hebben met gezondheid, werk, educatie en milieu."

Engeltjes

Voor de bouw van het Colombine huis is inmiddels een stuk grond aangekocht, dat zich bevindt in Biddinghuizen, in Flevoland. De week voorafgaande aan de kerstweek stonden de lessen op de Botter in het teken van Colombine. Er werd een videoband vertoond, zodat de leerlingen precies wisten waarvoor ze aan het werk waren. Ze zijn druk in de weer geweest met het maken van allerlei kerststukjes, kaarten, kersthangers en engeltjes voor de kerstmarkt. Alles op de markt, die dinsdag gehouden werd, was zelfgemaakt. Mary Flantua, van de Stichting Colombine, had een stand ingericht met informatiemateriaal. Woensdagavond werd een kerstmusical opgevoerd voor ouders en leerlingen van de school. De opbrengst van de kaartverkoop was voor Colombine.
Een groot kerstbuffet werd aangericht op donderdagavond. Dit keer was het de bedoeling dat alle ouders zelf iets klaarmaakten. Geheel in de stijl van Colombine stonden er allerlei hapjes op tafel uit verschillende landen, gemaakt door ouders die uit die landen komen. Zelfs was er iets uit SomaliŽ bij. Het geld dat normaal begroot was voor de kerstmaaltijd gaat dit jaar rechtstreeks naar Colombine. Tijdens het buffet werd de opbrengst bekend gemaakt. Die bedroeg ongeveer zevenhonderd gulden, daarmee was de school heel tevreden.