Dagblad voor Noord Limburg

Nard Reijnders eerste Limburger op Broadway

"Optreden ondanks slechte kritieken toch groot succes"27 december 1982
(Van onze verslaggever)

BROEKHUIZENVORST - Nard Reijnders uit Broekhuizenvorst, muzikant in dienst van Herman van Veen, is net terug uit New York, waar hij - als eerste Limburger - daadwerkelijk met theater Harlekijn een week lang gespeeld heeft in het Ambassa- dor Theater in het befaamde Amerikaanse theatercentrum Broadway.

Ondanks het feit dat drie belangrijke Newyorkse kranten niet al te lovend waren over het Broadway- debuut van Van Veen (enkele andere kranten kwamen overigens wel met zeer enthousiaste kritieken) zullen Van Veen en zijn muzikanten in januari opnieuw een week optreden op Broadway en wel in het. Ed Sullivan Theater. Daar zal de Amerikaanse tv- maatschappij Globe een opname van maken.Eind '83 zal Van Veen een tournee van zes tot zeven weken maken door de Verenigde Staten met een slotoptreden in de befaamde Carnegie Hall of het Lincoln Centre te New York.


Vrij nuchter


»Als er geen gekke dingen gebeuren ben ik er ook weer bij. Op die week in januari verheug ik me echt. Ik ben dan wel vrij nuchter, maar zo'n ervaring als spelen op Broadway gaatje niet in de kouwe kleren zitten. Tegen die tournee in het najaar zie ik wel op: zeven weken reizen langs allerlei universiteitssteden, grote afstanden afleggen en opgesloten zitten in hotels. Het zijn geen dingen die me waanzinnig aantrekken", aldus Nard Reijnders.

Kreeg Herman van Veen de wind flink van voren van diverse gerenommeerde critici, de driemansband, werd unaniem geprezen.
„Dat is leuk natuurlijk, maar aan de andere kant verbaast het me. Amerika is een land met duizenden goede muzikanten en vooral de bandmusici staan te boek als de beste ter wereld. Wat de mensen daar verbaasde, is, denk ik, dat we met slechts drie man toch een goed geluid produceerden. In Amerika is een band meestal pas goed als er zo'n tien tot dertig muzikanten op het podium staan", aldus Nard Reijnders.


Verbaasd


Reijnders was verbaasd over de slechte kritieken, die 's avonds een paar uur na de voorstelling al te lezen waren. „De premiére- avond liep prima en de zaal was erg positief, zoals tijdens alle voorstellingen. Er werd erg enthousiast en spontaan gereageerd en na afloop bereikten ons veel positieve reacties. Dat de show in januari wordt opgenomen voor de tv en in de gehele VS en later in Japan en Australië wordt uitgezonden zegt toch ook wel wat", aldus Reijnders Indruk op hem maakten de woorden van een ongeveer 80-jarige oud-Broadway- producent, die vroeger ook in Nederland had gewerkt met onder meer Fien de la Mar en Louis Davids.
Na een voorstelling kwam hij in de kleedkamer vertellen dat de groep van Van Veen ongeacht de slechte kritieken wel zou doorspelen, omdat het de menselijkste en gevoeligste voorstelling was geweest die hij ooit had bijgewoond.


New York


Nard Reijnders heeft van de stad New York nauwelijks iets gezien. „Het was hard werken. We zijn wel een paar keer na afloop van de voorstelling even de buurt ingegaan. Zo werd ons na afloop van die week Broadway een feestje aangeboden, waarvan het de bedoeling was dat het enigszins in Hollandse stijl zou zijn. We gingen daarom naar een ijsbaan. Toen ik daar aan het zwieren was, schoot ik toch vreselijk in de lach. Ik dacht alleen maar: Nardje uit Limburg, waar ben je toch mee bezig?. Die ijsbaan was in een flatgebouw op de zes- tiende verdieping. Voor iemand uit Broekhuisenvorst een krankzinnig idee', aldus Nard Reijnders.