de Zeekant

Herman van Veen;
weer een topper maar niet verrassend

27 december 1973

NOORDWIJK - Verrassend was het optreden van Herman van Veen, zaterdagavond 14 december in het Lido-theater wat ons betreft niet. Zijn programma bevatte namelijk zo goed als geen nieuwe onderdelen. En dat was toch een teleurstelling. Want wij koesterden de illusie, dat we een grotendeels nieuw programma zouden bijwonen. Daarbij kwam nog, dat wij het gevoel hadden, dat Van Veen op z'n oude nummers zélf (meer dan wij) uitgekeken raakt. Want bij diverse onderdelen was het eland, de vonk, die we bij een eerder optreden bespeurden, wel behoorlijk geslonken. Ook in dat opzicht was het Herman van Veen-optreden 14 december dus voor ons een beetje teleurstellend. Dat klinkt allemaal wat negatief, maar positief is ons oordeel, waar het ondanks deze enigszins tegenvallende puntjes Herman van Veen toch een niet te missen spektakel blijven vinden.


DE HARLEKďJN


Herman van Veen blijft de veelzijdige, de talentvolle en technisch volmaakt opererende harlekijn. Een man met een tamelijk fascinerend hoofd, waarvan je ogen zelden afdwalen.
Een theater-man, die blijvend de aandacht van publiek op zich weet, want aan zelfverzekerdheid in zijn optreden ontbreekt het niet. Logisch natuurlijk, maar bij hem om de een of andere reden frappant.....

Daarom was Herman van Veen ook voor ons weer een belevenis. Net als voor vele anderen waarschijnlijk, die Van Veen voor de tweede keer in Lido zagen. Overigens moeten er ook velen geweest zijn, voor wie Herman van Veen wel nog geheel nieuw was. Want dit tweede optreden trok werkelijk nog veel meer bezoekers dan het eerste. Het Lido was tot de nok gevuld, werkelijk afgeladen zat het. Geen wonder daarom ook, dat velen 14 december tot de samendrommende massa voor de entree, van Lido behoorden, want de kaartcontrole/garderobe kon de grote toevloed slechts met moeite verwerken.

VoorJoin-cultuur was Herman van Veen's prolongatie dan ook wel een absolute topper. Niet alleen bleek deze organiserende Join-afdeling tallozen een plezier te hebben gedaan, de voorspoedige kaartverkoop én de ditmaal aanmerkelijk minder lastige Van Veen waarborgden ook een goed financieel resultaat. De licht-installatie, die gehuurd moest worden - vorige keer een onverwachte extra-kostenpostvoor alleenJoin - werd nu op fifty-fifty basis door Herman van Veen en Join-kultuur betaald. En tegenover de weigering om op te treden als er in de zaal gerookt werd vorige keer stond 14 december de simpele konstatering van Van Veen na de pauze, toen het Lido bijkans van de rook vergeven was, dat ie eigenlijk het roken had moeten verbieden. Helemaal geen lastige man dus, deze Herman van Veen bij z'n tweede bezoek aan Noordwijk.

Sympathie, rustiger en virtuoos, maar misschien iets minder geďnspireerd dan de vorige keer en hoe goed verder ook, geen enorme verrassing, dat was het optreden van Herman van Veen, voor de tweede maal door Join-kultuur met groot succes naar hier gehaald.

We zouden het weer niet hebben willen missen.