Limburger
rtv redactie

Kinderen voor Kinderen voor 't eerst de grens over

27 sep 1990

In co-productie met de BRT brengt de VARA de komende weken in zeven afleveringen het 'Kinderen voor Kinderen Festival'. De serie is een competitie tussen acht kin-derkoren - vier Vlaamse en vier Nederlandse waarin oude en nieuwe nummers van het Kinderen voor Kinderen -repertoire centraal staan. Deze serie, die uitmondt in een echte finale, wordt gepresenteerd door Veerle Keuppens en Jan Douwe Kroeske. De eerste uitzending is vanavond op Nederland 1 om 19.22 uur, de andere zes worden de volgende dinsdagen uitgezonden.


Van onze rtv-redactie

'Kinderen voor Kinderen' gaat de grens over. Voor het eerst doen dit jaar Belgische koren mee aan het succesvolle VARA-programma, dat elf jaar geleden begon. De BRT brengt alle zeven afleveringen op het scherm, in dezelfde week als de VARA in Nederland.

Dit jaar is opnieuw gekozen voor de 'festival'-formule, waarmee in 1989 het tienja-rig bestaan van Kinderen voor Kinderen werd ge-vierd. Daarin werden nieuwe nummers afgewis-seld met oude hits waar het publiek om bleef vragen. "Dat idee", zegt regisseur Rinus Spoor. ..hebben we nu verder uitgebouwd door ook Belgische koren in de uitzending te betrekken. Je moet toch elk jaar vernieuwen."
De BRT reageerde happig op het VARA-aanbod om mee te doen. De Belgische producer Wim Vanseveren noemt Kinderen voor Kin-deren niet voor niets een "embleem van televisie- en kindercultuur", omdat het programma inspeelt op de creativiteit en de gedachten van de kinderen zelf.

Die bedenken de ideeŽn voor de liedjes (die dan door be-kende componisten en tekstschrijvers worden uitgewerkt), zingen echt in plaats van te playbacken, bedenken de danspasjes en de aankleding van de nummers en mogen een eigen clip laten maken voor elke uitzending. Vanseveren: "Kinderen voor Kinderen mikt op authenticiteit. Een stevige inhoud staat voorop en netelige thema's die kinderen bezighouden als scheiden en angst worden niet uit de weg gegaan."


Voordeel


De Belgisch-Nederlandse formule levert, en dat is een voordeel voor zowel de VARA als de BRT, zeven afleveringen op. In het verleden bleven de uitzendingen beperkt tot ťťn per jaar, met op zijn best een herhaling enige tijd later.
In de nieuwe opzet hoopt de VARA zeven keer te kunnen profiteren van de zuigkracht van Kinderen voor Kinderen op de kijkers. Bovendien is er het element van de eeuwigdurende competitie tussen BelgiŽ en Nederland aan toegevoegd, dat in bijvoorbeeld 'Tien voor taal' ook prima blijkt te werken.


Evenwichtig


De verdeling tussen BelgiŽ en Nederland is evenwichtig . De programma's worden gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske en zijn BRT-collega Veerle Keuppens. In elke aflevering komt een Nederlands koor tegen een Belgisch uit. De Nederlandse deelnemers komen dit jaar uit Groningen, Amersfoort, Dronten en Sluis, terwijl de Belgen worden vertegenwoordigd door kinderen uit Gullegem, Zaventem, Kontich en Alken. Na vier uitzendingen gaan de twee hoogstscorende koren uit elk land door naar de halve finales, waarna in de finale, die begin november wordt uitgezonden, het beste Belgische en het beste Ne-derlandse koor het tegen el-kaar opnemen. In elke afle-vering zingen de twee koren vijf liedjes (oud en nieuw), waarna het (Nederlandse) gastjurylid ter afsluiting met alle kinderen een bekende stamper uit Kinderen voor Kinderen zingt. Daarvoor zijn uitgenodigd Carry Tefsen, Anita Meyer, Renť Froger, Paul de Leeuw, Danny de Munk, Edwin Rutten en Karin Bloemen. De Belgische bijdrage in het repertoire blijft voorlopig nog beperkt tot de zeven clip-liedjes die de Belgische koren in de serie ten gehore brengen. Maar het is de be-doeling dat de Belgische inbreng de komende jaren zal toenemen, want voor Wim Vanseveren staat het eigen-lijk zo goed als vast dat de BRT blijft meedoen.


Herman


De eerste Kinderen voor Kinderen is donderdag bij de VARA te zien en een dag later bij de BRT. De op-brengst van de elfde el-pee/cd Kinderen voor Kin-deren gaat naar de Stichting Colombine van Herman var Veen voor de bouw van eer vakantiehuis in Het Land van Ooit. Trouwens, om 22.18 uur presenteert Her-man van Veen in het pro-gramma 'Steen voor steen op hetzelfde net. Van Veen en regisseur Ruud van Gessel bezochten deze zomer projecten van het Foster Parents Plan in India en IndonesiŽ. Onder de titel 'Steen voor steen' laat de VARA een reportage van dit bezoek zien. Herman zingt met een groot aantal kinderen oud en nieuwe liedjes uit zijn repertoire. Inlandse muzikanten begeleiden hem op authentieke instrumenten.