Stedendriehoek
Apeldoorn

Herman van Veen Op Handen

27 september 1978
Het jaar 1978 was een goed jaar en is nog een goed jaar voor Herman van Veen. Het begon al met talloze voorstellingen in Nederland, en in Duitsland werd hij met zijn succesvolle kinderserie op handen gedragen. Toch heeft 1978 nog meer in petto voor Herman. Dit najaar zijn er weer diverse andere Van Veen-aktaviteiten op handen, die zich uitstrekken van nieuwe platen en een nieuwe druk van zijn laatste boek tot een nieuwe reeks theatervoorstellingen, tv. en film. We zullen alles even de revue laten passeren:


„OP HANDEN"'


De nieuwe studio-elpee van Herman van Veen heet „Op Handen" en is eind augustus in Nederland bij Harlekijn Holland, gedistribueerd door Polydor. uitgekomen. De langspeler is opgenomen in de loop van dit jaar in de Dureco Studio in Weesp en voor een groot deel in de Rouodhouse Studio in Londen, waar de zangpartijen werden ingezongen en de plaat werd gemixed. De muziek is van Herman van Veen, Harry Sacksioni, Ad Rooymans en vanzelfsprekend Erik van der Wurff met wie de 15 jaar lange samenwerking met Herman van Veen wordt voortgezet. De teksten zijn van de hand van Herman van Veen, Rob Chrispijn, Jaap Harten, Hetty Vogelesang en Simon Carmiggelt. De samenwerking met Hetty Vogelesang dateert van de tijd dat zij met haar werkzaamheden met Amnesty International vaste medewerksïer werd van Harlekijn. Simon Carmiggelts bijdrage is een rechtstreeks gevolg van de ontmoeting die plaatsvond tussen Carmiggelt en Van Veen bij de uitreiking van de P. C. Hooftprijs. "Op Handen" is Herman's 25e elpee sinds "Herman van Veen I" uit 1970.

Veel liederen in "Op Handen" zitten in Hermans nieuwe serie theatervoorstellingen. Een serie die begin dit jaar begonnen is in het Luxortheater in Rotterdam en die na een week in de Stadsschouwburg in Nijmegen en een week in De Hagen in Almelo, zes weken lang in Carré in Amsterdam zal staan. De eerste voorstelling in Carré is reeds begonnen op 19 september en de slotvoorstelling zal zijn op 28 oktober, waarmee de 150e voorstelling volgemaakt wordt.


KINDERPLATEN


Naast zijn theatervoorstellingen en platen maakt Herman van Veen ook produkties voor kinderen van 7-77 jaar In het voorjaar gaf hij met het residentie-orkest o.l.v Erik v.d. Wurff een serie voorstellingen van het sprookje "Alfred J Kwak" voor kinderen. Deze voorstellingen vonden plaats in Den Haag, Nijmegen, Tilburg en Rotterdam en werden bezocht door in totaal circa 30.000 kinderen er. hun ouders, Tijdens de concerten in het Congresgebouw in Den Haag werden opnamen gemaakt voor de elpee die onder de titel „Alfred J. Kwak, een sprookje in Eend grote terts" in juni werd uitgebracht.

Alfred J. Kwak werd geschreven door Herman van Veen en Annet Kossen, die ook de illustraties op de kleurrijke hoes maakte. De muziek is van Herman van Veen, Erik v.d. Wurff en Harry Sacksioni. Zowel de voorstellingen als de plaat ontvingen lovende kritieken in de pers en mede door de enthousiaste reakties van de kinderen tijdens de voorstellingen zal er een vervolg komen op Alfred J. Kwak. Herman van Veen: „Het is ons zo goed bevallen, dat we erover denken een vervolg op Alfred J. Kwak te maken. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet zeker. Maar eerst krijgen we nog de t.v.-uitzending van „Kwak" die in januari volgend jaar opgenomen wordt en uitgezonden wordt in het voorjaar".


TELEVISIE


In Duitsland hebben kinderen het afgelopen seizoen kunnen genieten van een kinderserie op de Duitse T. V. die door de Bay- erische Rundfunk werd uitgezonden. Deze serie, „De Wonderlijke Avonturen van Herman van Veen", wordt op dit moment door de Duitse tv herhaald vanwege de laaiend enthousiaste reakties na de eerste uitzending. Het vierde deel van deze serie kinderporgramma's kwam op het jongste „Prix de Jeunesse" festival als één der vijf beste programma's uit de bus. Er waren maar liefst 110 inzendingen uit 71 landen. Deze kinderserie zal ook op de Nederlandse t.v. verschijnen. Ook worden er onderhandelingen gevoerd om de Nederlandse versie van de komplete serie van zes delen begin volgend jaar op het scherm te brengen.

Deze zomer zijn de zes draaiboeken van alweer een nieuwe kinderserie gereed gekomen. De serie zal weer eerst op de Duitse t.v. te zien zijn en in een groot aantal Europese landen.


FILM


Een medium dat door Herman van Veen pas één keer bespeeld is, is de film. Maar ook daar komt nu verandering in, want Herman is nl bezig aan de voorbereiding van een speelfilm. Het scenario schreef hij zelf en de regie is in handen van Heinz Lindner. De belangrijkste rollen worden gespeeld door Herman van Veen en Marlous Fluitsma.
De eerste opnamen zullen gemaakt worden in februari en maart 1979 op lokaties in Duitsland, Engeland en Nederland.


GEBONDEN


Het laatste onderwerp in de uitgebreide scala van aktiviteiten van Herman is zijn laatste boek „Gebonden", dat begin dit jaar verscheen bij de Gooise Uitgeverij. Naar het boek was zo veel vraag dat inmiddels de derde druk in voorbereiding is.
Van Veen is tien jaar één van onze meest bewonderde en meest veelzijdige theater-, pla- ten- enzovoorts-artiesten en aan zijn ongebreidelde kreativiteit schijnt geen einde te komen. We kunnen in de komende decennia op Herman van Veen rekenen want er is nog enorm veel op handen.