PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
Barend Pelgrim

Nachtvlinder verwondert publiek

27 aug 1999

HULST - De voor-première van de film Nachtvlinder bezorgde velen gisterenavond in Hulst een *feel good'-beleving. Voor het bioscooppubliek dat ook bij de aftiteling muisstil en vol verwondering in de fauteuils achterbleef, voor exploitante Géry Cattoir van de Hulster bioscoop De Koning van Engeland die met onverholen trots een evenement van formaat kon presenteren, en niet in de laatste plaats voor filmmaker Herman van Veen zelf


. Het had iets wonderlijks. Nadat woensdagavond de sprookjesfilm van Van Veen met alle toeters en bellen in première ging in Amersfoort, was Hulst de eerste halte op een korte promotietoumee door Nederland. De meester zelf trakteerde zijn publiek in Hulst bovendien met een optreden met zijn band. Dat het circus in Zeeuws-Vlaanderèn neerstreek, kwam volgens Van Veen volledig op conto van bioscoopeigenares Cattoir, een 'eigengereide dame die met bewonderenswaardige volharding' Van Veen plus entourage naar Hulst wist te lokken.

"Het enthousiasme en de overtuiging om ons uit te nodigen haalde ons over de streep", meldde Van Veen, die het verzamelde journaille toevertrouwde dat alleen al de mosselmaaltijd en de koffie in Hulst voor hem de reis de moeite waard maakte.

Vijfjaar

Op het verhaal en de produktie van de Nachtvlinder broedde Van Veen vijf jaar. De dood van een dierbare vriend inspireerde de chansonnier tot het schrijven van het eerste deel van een drieluik, waarbij de hoop centraal staat. Herman van Veen stond behalve voor het script garant voor de rol van Wogram, de 'bad guy' in het verhaal. Hoofdrollen zijn er verder onder meer voor zijn dochter Babette, Arthur Kristel (de zoon van), Jules Cro-set en Fred Delfgaauw. Een bijzondere plek in de rolprent is ingeruimd voor Ramses Shaffy, die schittert in de rol van volksvreemde strandjutter en voormalig koning.

Van Veen wist zich gisterenavond nog steeds niet zo goed raad met de overweldigende reacties die zijn film losmaakte. "Ik werd zelf ook een beetje overvallen door het verhaal toen ik het resultaat na twee maanden in de bioscoop zag. Het doet je alle miserie, koude en ontberingen vergeten die je mee hebt gemaakt tijdens het draaien." De film is behalve een sprookje ook een welhaast Shakespeariaans koningsdrama en is bedoeld voor zowel kinderen als volwassen. Met wat Van Veen zelf betreft één centraal, gegeven:
"Het lijkt wel alsof we tegenwoordig het wonder willen buitensluiten. Maar deze film is voor mij het meest hoopgevende wat ik ooit in mijn leven gemaakt heb." Van Veen heeft de bedoeling het tweede luik van zijn trilogie in 2001 op het bioscoopdoek te tonen, een epos dat zich zal afspelen in het hier en nu. Het derde deel krijgt een vervolg in de toekomst.Barend Pelgrim