E3Journaal

Voetbalboek ten bate van project voor straatkinderen

27 juni2001

HORST/TREEBEEK - Komende week verschijnt er een uniek boek op de markt onder de titel Het Nationale Voetbalboek. Zeventig bekende Nederlandse sportlieden, artiesten en politici hebben hun medewerking eraan verleend. Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar het voetbal straatkinderproject in Rio de Janeiro, dat vanuit Nederland wordt geholpen door de Limburgse Stichting Sint Martinus van missionaris Martin Cox uit Treebeek. Het boek is een idee van de in Sittard getogen Roger Hendriks die tegenwoordig in Zeewolde woont.


Nog nooit werd voetbal in een boek van zoveel kanten belicht. In meer dan 90 verhalen, gedichten, foto's en persoonlijke ontmoetingen vertellen voetballers, sporters, journalisten, cabaretiers, politici en vele anderen als het ware het verhaal van een jeugdtalent dat uitgroeit tot iemand die het allemaal heeft meegemaakt. Samensteller, journalist en medeauteur Roger Hendriks (hij is de prive-secretaris van Herman van Veen) brengt de vele facetten van Koning Voetbal met een bijzonder doel tot leven. Het boek is onlangs aangeboden aan bondscoachs Louis van Gaal die de initiatiefnemer van het boek prees en het een goed plan vond dat naast de straatkinderen in Rio de Janeiro ook een jeugdvoetbalproject van de KNVB deelt in de winst.

Interviews

Er is bewust gekozen voor interviews die meer dan een jaar geleden zijn afgenomen in de aanloop naar de EK 2000 en de Olympische Spelen. Daardoor is er een uniek beeld ontstaan van blijvende waarden in sport en maatschappij, van individuele inspanningen en verwachtingen zowel van sporters en supporters als van politiek en organisatorisch betrokkenen, van het ontstaan van haalbaar en blijvend succes. "Een extra glans krijgt het boek doordat er verhalen in staan van ondermeer de zwemmer Van den Hoogenband voor zijn Olympische succes en van Van Nistelrooij enkele dagen voor zijn blessure", zegt auteur Hendriks. Het boek leest als een roman over een sporter, van iemand die nog aan het begin staat van een carrière tot een gelauwerd ex-sporter.

Hij zit ... dus wat wil je nog meer?, zoals de subtitel van het boek luidt, bevat bijdragen van Willem Wilmink, Frank Rijkaard en Louis van Gaal (voorwoorden), Evert ten Napel, Herman van Veen, John van 't Schip, Johan Neeskens, Erica Terpstra, Pieter van den Hoogenband, Frans Derks, Peter Bosz, Jac- co Eltingh, Danille Overgaag, Johan Neeskens, Paul van Vliet, Ruud van Nistelrooy, Willeke Alberti, Wilbert Gies- ke, Tineke Schouten, Jesper Olsen, Frank Arnesen en Johan Cruijff.

Enthousiast

Auteur Roger Hendriks en zijn vriendin Yvonne Schmidt, die het boek samenstelden, werden door Broekhuizenvorster musicus Nard Reijnders geattendeerd op de activiteiten voor straatkinderen van de Stichting Sint Martinus. "Reijnders heeft het project in Rio de Janeiro bezocht. Hij was ervan onder de indruk en erg enthousiast over. Het sprak ons wel aan", zegt Hendriks. In deze Braziliaanse metropool worden al 18 jaar met groot succes straatkinderen opgevangen in tehuizen waar ze te eten krijgen, onderwijs kunnen volgen en leren hoe ze zichzelf moeten verzorgen. Het geld dat met dit boek voor Stichting Sint Martinus beschikbaar komt, zal onder meer worden aangewend voor kinderen die op een bij zonder voetbalschooltje zitten en die in en bij het grootste voetbalstadion van de wereld, het Maracana stadion - waar Flamingo haar thuiswedstrijden speelt -, aan het werk zijn in bedrijfjes waar ze ijsjes en popcorn maken die ze tijdens de voetbalwedstrijden verkopen.

Deze tehuizen zijn essentieel omdat de straatkinderen anders ten onder zouden gaan in de criminele wereld die het in de krottenwijken waar ze vandaan komen voor het zeggen heeft. Meer info over de straatkinderen:
www.sintmartinus.news- man.com

Het Nationale Voetbalboek is vanaf heden te koop in de betere boekhandel. Het boek telt liefst 380 pagina's met 24 full-colour foto's.
Het Nationale Voetbalboek, (Hij zit ... dus wat wil je nog meer?);
Samenstelling en mede-auteur: Roger Hendriks:
Redactie Roger Hendriks, Yvonne Schmidt,
ISBN 90 261 1617 3; Nugi-code 92S/380, prijs: 25 gulden.