GELDERS OVERIJSS. COURANT
RdC

Herman van Veen: eredivisie van de kleinkunst

27mei 1988

Soloprogramma Herman van Veen. Teksten Herman van Veen, Willem Wilmink e.a., muziek Herman van Veen, Erik van der Wurff e.a. Begeleiding door Erik van der Wurff (toetsen), Nard Reijnders (saxofoons) en Cees van der Laarse (gitaren). Deventer Schouwburg, woensdag 25 mei 1988; ook 25 mei in Deventer en verder in Doetinchem (2 en 3 juni) en Zutphen (4 en 5 juni).


DEVENTER - Hij heeft alweer een wat oudere kop, en hij begint zijn programma in keurige outfit met pandjesjas met een paar langzame gevoelige nummers, waarbij hij niet of nauwelijks van zijn plaats komt. Dus denk je: Herman van Veen is (ook figuurlijk) zijn wilde haren kwijt. Maar dan gaat die jas uit, en gaat Van Veen 'loos', zoals dat tegenwoordig heet. En dan blijkt hij nog niets te hebben verloren van die onstuitbare podiumbespeler die hij nu al zoveel jaren is.


Van Veen en zijn begeleiders spelen deze show, eigenlijk een soort 'best of'-programma op basis van meestal al wat ouder materiaal, al enkele jaren. Dat zou je niet zeggen: het ziet er nog fris, levend, spontaan en dynamisch uit, of ze net de try-outs achter de rug hebben. En wat belangrijker is: Van Veen ziet nog steeds kans die ongrijpbare magie uit te stralen, waardoor hij zich op het podium werkelijk alles kan permitteren.

Hij fluistert, schreeuwt, zingt, praat, danst, verkleedt zich, rent heen en weer, doet leuk, doet kinderachtig, hij ontroert, amuseert, vertedert, verrast, choqueert - dit alles in onstuitbaar tempo, je krijgt haast geen gelegenheid op adem te komen of zelfs maar te applaudisseren tussendoor.

Een weergaloos programma, dat thuishoort in de eredivisie van de kleinkunst. Met Herman van Veen als middelpunt en als hoogtepunt, als verteller, clown, musicus. Met . die wonderlijke stem en dat wonderlijke gevoel voor timing. Gedragen in warme muziek door een per-fecte groep muzikanten, en omringd door een groep vakmensen die alles wat hij doet 'inpakken' in prachtig licht, visuele effecten, fluisterzacht of overdonderend geluid. Schitterende show.(RdC)