DE VOLKSKRANT
Patrick van den Hanenberg

Snaren kleuren mooi bij stem Van Veen

17 mei 2001

Op 9 november vorig jaar maakte Herman van Veen 'een schrikkel jaar in Carré als is hij de 366ste voorstelling aan de Amstel alweer ruimschoots gepasseerd.


In juni treedt hij er nog vijf avonden op. Daarna zal hij weer de wereld rondtrekken, om pas in 2004 terug te keren naar Carré.

Van Veen heeft repertoire dat in het Frans, Duits en Engels net zo sterk is als in het Nederlands. De show waarmee hij de afgelopen twee seizoenen in Nederland te zien is geweest, bevatte erg veel typisch Nederlandse stukken die onbruikbaar zijn voor een internationaal publiek.

Zoals de meesterlijke conférence over de cynische oom die de familie gek van hebberigheid maakt met de gelogen mededeling dat hij de voetbal- toto heeft gewonnen. Of het ontroerende relaas van het jongetje dat met zijn vader voor het eerst naar het badhuis gaat: 'Twintig mannen en een pikkie van acht met kippenvel galmden uit volle blote borst, begeleid door warm stromend Utrechts leidingwater.'
De meer dan avondvullende show is helaas teruggebracht tot slechts één cd, maar die is wel van bijzonder hoge kwaliteit. De muziek heeft met twee violisten en een gitarist een heel nadrukkelijk snarenstempel gekregen, en is daardoor niet alleen warmer maar ook frivoler geworden. Dat kleurt prachtig met de stem van Van Veen en zijn levensliederen voor gevorderden.Patrick van den Hanenberg