Goudsche Courant
Maarten Molenaar

Herman van Veen is een veelzijdig artiest

27 apr 2004

De verleiding is groot om op deze plaats een paar prachtige grappen van' Herman van Veen te noemen, maar het is een goed 'gebruik onder recensenten van deze krant dat niet te doen als de betreffende artiest de avond(en) daarna ook nog in de Goudse Schouwburg staat.


De inhoud van het programma zou anders al bij een deel van het publiek bekend zijn en dat zou tijdens de voorstelling mogelijk leiden tot een akelige stilte op momenten, waar een lachsalvo was gepland. Een collega was die ongeschreven wet enkele jaren terug even vergeten en vermeldde na het eerste Goudse optreden in een reeks van cabaretier Youp van 't Hek in zijn recensie de clou van enkele zorgvuldige opgebouwde programma-onderdelen.

De bekende cabaretier belde de dag. daarna prompt naar de krant met het verzoek dat nooit meer te doen. Oud-Haastrechtenaar Herman van Veen staat deze week nog drie avonden voor een uitverkochte grote zaal in de Goudse Schouwburg en daarom in deze recensie geen inhoudelijke informatie over de vele grappen. In het geval van Van Veen blijft er dan echter nog genoeg over wat vermeldenswaard is.
Herman van Veen is niet alleen clown, hij is ook een begenadigde verteller en een geweldige zanger. Hij heeft een ongelooflijk repertoire (123 cd's) en hij kon daarom maar een fractie van zijn werk ten gehore brengen.

Zelfs grote hits als Suzanne en Opzij kwamen niet. aan bod. Het van oorsprong zo opgewekte nummer Zo Vrolijk, gaf hij een heel andere lading door in te spelen op IsraŽl en Al Qaida. Herman van Veen is niet alleen wat betreft vorm, maar ook als het gaat om inhoud een veelzijdig artiest.
Hij houdt van een grap en soms letterlijke onderbroekenlol, maar hij toont ook een enorme maatschappelijke betrokkenheid en een grote sociale bewogenheid met de wereld om hem heen.


TOONKUNST Herman van Veen. Gezien: gisteravond in de Goudse Schouwburg. Ook nog vanavond, morgenavond en donderdagavond. Alle voorstellingen zijn uitverkocht.Maarten Molenaar