AMERSFOORTSE COURANT

Herman van Veen speelt alleen voor Chris Janssen

27 mrt 1999

Toen hij drie jaar geleden in de file in het Zuid-Franse Cannes stond, stapte opeens Herman van Veen uit de auto voor hem. Uitgerekend zijn idool Herman van Veen! "Leuk dat je er bent, kom je ook vanavond?", vroeg Herman.


Natuurlijk had hij allang de intentie om die avond zijn show te bezoeken. Want Chris Janssen (53) is al dertig jaar fan van Herman van Veen.
Hij bezoekt al zijn shows en heeft zijn hele cd- en singleverzameling in zijn bezit. En sinds ongeveer vijftien jaar raapt hij alle recensies bijeen die er over Van Veen in de pers (ook de buitenlandse) zijn verschenen. En inmiddels kent het idool zijn fan ook, zoals bleek in Cannes. "Bij elk concert vraag ik na afloop zijn handtekening. Als dat zo'n vier of vijf keer per jaar gebeurt, kent hij je onderhand wel."

De leraar natuur- en scheikunde op het Utrechtse Niels Stensen- college wilde meer met zijn recensiearchief. Het moest toegankelijk worden voor de hele wereld. Daarom ontstond anderhalf jaar geleden een Internetsite met alle artikelen die in de pers over de artiest zijn verschenen (www.veenpers.nl). De site maakte hij samen met twee andere fans. Al spoedig volgde een pagina met de complete discografie van Van Veen (www.discoveen.nl). "Ik wilde perse geen fanclub-site, maar juist voorzien in een leemte. Er bestaat een andere - officiŽle, zoals ze dut noemen - site over Herman van Veen, die redelijk compleet is, met een biografie, een forum, en teksten. Maar een archiefsite met recensies en al zijn albums bestond nog niet." Op de homepage van Janssen is overigens een link aangebracht naar de 'officiŽle' site en andersom. Janssen verzamelt zijn recensies door "erop te jagen." Als ik weet dat Van Veen in Berlijn speelt, schrijf ik alle kranten daar aan met de vraag om recensies op te sturen." Meestal krijgt hij veel respons. Ook haalt hij recensies uit boeken die over de artiest zijn verschenen. "Ik probeer er elke dag een nieuwe bij te zetten, ook van eerdere shows." In het begin tikte hij de artikelen allemaal over, tegenwoordig scant hij ze in. 'Dat scheelt een hoopwerk.' Het in elkaar zetten van html-pagina's heeft Janssen geleerd van Edith Molmans, die deel uitmaakte van het groepje dat de Herman van Veen-pagina heeft opgezet.

Nu kan hij het zelfstandig. "Voor mijn werk moet ik ook kunnen omgaan met Internet, het Niels Stensen is immers een van de scholen in Nederland die voorop loopt op ICT-gebied. En gelukkig heb ik een handige zoon van twintig, die helpt ook nog wel eens." Momenteel is hij zo'n ťťn a twee uur per dag bezig met zijn site. Hij krijgt gemiddeld acht bezoekers per dag. Is dat niet een beetje weinig voor relatief veel werk? "Ik vind het belangrijk dat geÔnteresseerden in Herman van Veen - hoeveel dat er ook zijn-kunnen lezen hoe er wordt geschreven over zijn werk. Dat kan per krant heel verschillend zijn. Zo had het Utrechts Nieuwsblad jaren geleden een hele slechte recensie over zijn optreden in Zuid-Afrika. Tegelijkertijd stond er in een Zuid- Afrikaanse krant een positieve bespreking. Mijn streven is dan die twee beschouwingen naast elkaar op het net te zetten."

Waarom Janssen nou overal ter wereld achter Herman van Veen aansjouwt kan hij niet in twee woorden duiden. "Zijn liedjes zijn prachtig, daar geniet ik elke keer weer van. En zijn shows zijn altijd anders. Maar het mooie aan een show van Herman van Veen is vooral het gevoel dat hij het programma alleen voor jou speelt. Vorige week was ik bijvoorbeeld bij Boudewijn de Groot. Heel mooi en leuk, maar hij doet het voor de hele zaal. Herman van Veen doet het speciaal voor jou." Vorig jaar had Chris Janssen nog een bijzondere ervaring met Van Veen. "Minister Wijers reikte het honderdste album 'Alles in de wind, Carrť 7' uit. Natuurlijk zat ik ook in de zaal. Toen riep Herman mij op het podium om me vervolgens de cd te schenken. Hij deed dit, zei hij, omdat ik zijn grootste fan ben." En daar is Janssen best een beetje trots op.