de Telegraaf

Het blad van Peter Legro

27 mrt 1997

Zoals de meeste luchtvaartmaatschappijen heeft ook Transavia, jaarlijks goed voor zo'n 2,3 miljoen passagiers, zijn eigen blad aan boord. Een 'lnflight magazine' wordt dat genoemd in vakkringen en het heet Wings.


Oude rotten uit het vak, zoals Jan Heinemans schrijven er verhalen voor. Het is een leuke traditie aan het worden dat directeur Peter Legro jaarlijks een borrel geeft op zijn kamer als het blad uitkomt. Alle bekende Nederlanders, die in zijn blad voor komen, zijn dan ook van de partij.

Film

Zoals de beroemde cabaretier Herman van Veen en diens dochter Babette uit de soap 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Vader en dochter gaan samen een film maken: 'De Nachtvlinder'. "Een meedogenloos romantisch middeleeuws avontuur," aldus Herman. Babette heeft de hoofdrol en pa speelt de slechterik.
Fluitiste Berdien Stenberg reisde naar VenetiŽ, waar ze altijd al een keer naar toe wilde. En de buitengewoon matige tv-presentator Ursul de Geer ging op stap in Griekenland. Hij beschouwt zichzelf als de Gert-Jan Droge van de gewone man. Dat mocht hij willen. Marco Bakker belijdt zijn liefde voor Schotland.

Hij wordt aangetroffen in de gelagkamer van het Cobbler- hotel in het dorp Arrochar. Hij zit daar in de gelagkamer bij een knappend haardvuur en is met drie leden van de plaatselijke bevolking in gesprek over de zalmvisserij in de omgeving van het dorp.
De zanger vertelde mij tijdens een goed glas wijn op Schiphol, dat hij zaterdag de Christus-partij zingt bij de Matthaus in Antwerpen. "Dat doe ik al jaren. De gehele regering komt luisteren. Het is zo'n beetje een evenement als bij ons Naarden." Daar heeft Marco overigens nog nooit gezongen. "Misschien ben ik wel te duur... ", zegt hij lachend. Over drie maanden gaat hij met zijn zoon op de Harley een tocht maken door Schotland.

Prijzenoorlog

Het was er gezellig in de directiekamer van Transavia. Peter Legro was goed gehumeurd en dat had zijn redenen. Er was dit boekjaar een verlies voorspeld van zo'n 6 miljoen gulden. Er is in de luchtvaart wel voldoende passagiersaanbod, maar er is ook een prijzenoorlog. De winsten zijn marginaal en soms wordt er zelfs met verlies gevlogen.
"Maar we zitten nu weer in de winst,"*' zegt Legro glunderend. Volgens de aanwezige ingewijden zou die winst best wel eens tot 6 miljoen op kunnen lopen. "Griekenland trekt weer aan. Ik noem dat het ping-pong-effect. Griekenland was op een moment waanzinnig populair. Dan loopt de service terug. De Grieken denken dan: ze komen toch wel. Men spant zich niet meer in. De Nederlanders willen goedkoop met vakantie, maar toch wťl service. De Griekse autoriteiten hebben zich nu ingespannen en voor een grote verbetering gezord. Griekenland wordt weer een topper!" Transavia heeft nu 18 toestellen. Er zijn nieuwe lijndiensten geopend op Nice, Barcelona, Lissabon, en Djerba in TunesiŽ. Hier vliegen ook buitenlandse zakenlui mee.
Vandaar dat van alle verhalen ook verkorte Engelse versies in Wings staan.