NUD
Helen Hagoort

Herman van Veen speelt op eigen terrein

27 januari 1970

Op 29, 30 en 31 januari zal onze Utrechtse cabaretier met landelijke faam, Herman van Veen, eindelijk in zün eigen stad optreden. In het Congrescentrum aan de Croeselaan. Wat moeilijkheden met de directie van de Stadsschouwburg hebben hem hier een lange tijd weggehouden. Nu is hij er weer en u moet er ook zijn!


Herman is 24 jaar, heeft blond krullend haar, licht blauwe ogen en een expressief gezicht. Hij gaat erg fijn gekleed. Zo zagen we hem in een wit pak, strakke, witte coltrui en in een zwarte pantalon met uitlopende pijpen, zwarte laarzen, bijpassende leren riem strak getailleerd overhemd, een lange sjaal nonchalant om zijn nek geknoopt. Als je met hem praat, bemerk je al gauw, dat hij een jongen is met een gevoelig karakter, die enorm intensief leeft, erg impulsief is. Hij kan ontzettend blij zijn.
Dan sleept hij iedereen in zijn omgeving mee in zijn roes van uitgelaten vrolijkheid. Soms is hij rustig, een beetje triest misschien of dromend. Het meest opmerkelijke aan Herman is, dat hij én als mens én als artiest dezelfde is. Hij speelt geen toneel. Op de bühne is hij zichzelf. Je zou verwachten, dat hij een moeilijk mens is, zwaar over het paard getild. De weg naar de top was voor hem immers zeer kort. Zoiets is altijd moeilijk, vaak te zwaar, om te verwerken.
Bovendien zijn er in de kliek, die om hem heen draait, een paar, die op een naar aandoende wijze tegen hem op zien. Toch blijkt hij een prettig mens te zijn, die nog steeds niet door zijn overrompelend succes verblind is.


ENERGIE


Vorige week woensdag zagen we zijn show in Zwolle. De zaal was bijna uitverkocht. We verwachtten een afgematte Herman aan te treffen. Hij was die dag uit Brussel gekomen, waar hij een paar dagen gezeten had voor tee- vee-opnamen. Hij laaide echter van energie en leefde zich in ieder nummer intens uit. Ijzersterk van hem is zijn reageren op de zaal, die hij op alle mogelijke manieren bij het gebeuren op het toneel probeert te betrekken, wat hem lukt. Ook wanneer de sfeer nog niet helemaal fijn is voor één van zijn rustige, romantische songs, weet hij het publiek in de juiste stemming te brengen. Zo gebeurde het, dat hij wilde beginnen aan Suzanne, maar boven op het balkon zat iemand lawaai te produceren. Herman liet direct het zaallicht aandoen en wist met een paar trefzekere opmerkingen de jongeman voor de rest van de avond tot een aandachtige toehoorder te maken. Niet altijd waren onze ogen alleen op de bühne gericht. Niet dat de show niet pakte, integendeel.

De reacties van het merendeels jeugdig publiek waren echter te fascinerend om niet eens de zaal rond te kijken. Vooral de idolate verering, die sprak uit de blikken van de vrouwelijke fans, was geweldig om te zien. En na afloop van de voorstelling gingen de moedigsten naar de kleedkamer om aan hun idool een handtekening te vragen.
Hermans nieuwe show vonden wij vooral na de pauze erg sterk, dat kwam waarschijnlijk ook, omdat hij gewoon is zeer veel te improviseren. Dan heb je een fijn reagerend publiek nodig. Daar mankeerde het voor : de pauze aan.

De zeer contrasterende nummers wist Herman overtuigend te brengen. Nu eens was hij doldwaas, dan weer superromantisch. Precies zoals hij is. Erg goed vonden wij het dansnummer met lichtshow. Hoe het heet, zeggen we niet, om het verrassingselement niet weg te nemen. Geweldig gewoon. Als een wervelwind bewoog hij zich over het toneel. Over de muzikale begeleiding kunnen we alleen maar enthousiast zijn. Bert, basgitaar, Laurens, piano, Tonnie, drums, Erik, orgel, Hans souzafoon, geven een knap stuk-. je muziek weg. .;

Na afloop van de show zijn we met Herman naar de Zwolse jeudsociëteit Session gegaan. De leiding ervan is in. handen van... een Utrechter, Emile. Spaan. Hier gaf Herman opnieuw blijk van zijn onblusbare energie. Terwijl er vlug wat eten voor hem versierd werd — hij had nog niets gehad — kon hij niet rustig blijven zitten op de keiharde muziek van de Stones. Hij ging mee zitten drummen, sprong op en ging in zijn eentje dansen. En dat na zo'n dag!

Diep in de nacht ging hij met zijn auto terug naar Utrecht. De volgende dag wachtte weer een nieuwe show.Helen Hagoort.