Zierikzeesche Nieuwsbode
RV

LP-recensie

26 november 1987


Herman van Veen - De o zo zoete Herman van Veen is kort geleden in zijn archief gedoken en heeft er zijn beste nummers uitgehaald. Het bleken er toch wel aardig wat te zijn, zodat er, een dubbel-elpee van gemaakt is. In zijn totaliteit zijn het vooral de sentimentele nummers, die het bij de kopers moeten gaan doen. Daarnaast natuurlijk ook de Vrolijke nummers. Het album draagt de naam In Vogelvlucht. Waarschijnlijk is die vlucht gemaakt door een paar zeer snelle vogels, omdat Van Veen's mooie stem, gecombineerd met de muziek erg snel aan je voorbij gaat.


De inwoner van Haastrecht behaalde in 1967 zijn diploma aan het Utrechts Conservatorium voor zang en viool. Nu hij twintig jaar dat diploma op zak heeft, hebben de muziekliefhebbers en zeker zijn fans nooit aan de zang van Van Veen hoeven te twijfelen. Op een uiterst gevoelige manier brengt hij de teksten naar de luisteraar. Vaak zingt hij over een levensloop van de één of ander. Zingt hij daar niet over dan is het vaak 'toekomstmuziek', of duikt hij in het verleden.

De conclusie is duidelijk te trekken. Van Veen brengt zijn zicht op de maatschappij duidelijk in zijn "liederen" naar voren. Daar neemt hij personen voor, zoals Anne en Suzanne. Die worden afgewisseld met simpele deuntjes als De bom valt nooit, Zo vrolijk en zijn laatste hit Toveren, dat overigens door Henk Temming is geschreven en dóór zijn Goede Doelcollega van muzieknoten is voorzien. Vooral dat welbekende pianodeuntje is in de nummers van Van Veen altijd wel weer terug te vinden.

Alle muziekinstrumenten, die de zang van Van Veen begeleiden worden, op een zeer rustige gevoelige en simpele manier bespeeld. Maar dat „simpele" zorgt met de zang voor een perfectie, die iedereen op een bepaalde manier moet aanzetten tot het kopen van dat dubbelalbum. De simpele eenvoud is voor Van Veen al jaren de drijfveer en hij laat dat niet veranderen door trends, die dagelijks aan ons voorbij gaan. Eigenlijk heeft iedereen wel een simpele natuurlijkheid in zich. Met dat gegeven zou men dan een platenzaak in kunnen lopen en bij de kassa In Vogelvlucht kunnen afrekenen. Ze is gewoon voor iedereen bestemd. Ja, ook voor kinderen, want een grotere kindervriend als Herman van Veen is er niet.

Hij voert zijn act vaak uit als een ,vader. Vandaar dat de kinderen ook van zijn muziek kunnen proeven en wie weet wat ze van de teksten opsteken. Valt de bom inderdaad nooit en is het inderdaad heerlijk als je kan toveren.RV