HET VRIJE VOLK
REIN WOLTERS

Opbrengst boek Herman van Veen naar dr. Daniel den Hoedkliniek

26 oktober 1987


DEN HAAG — „Thank you' We love, Herman." Eigenlijk waren deze woorden, uitgesproken door de arts A. Hagenbeek zaterdagavond overbodig. De 2.200 toeschouwers in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag hadden een eigen antwoord: een staande ovatie voor Herman van Veen. De tweede die avond. Een eerste ovatie kreeg de cabaretier als dank voor zijn boeiende en perfect uitgevoerde show. Voor de tweede keer rezen de bezoekers van hun stoelen nadat bekend was gemaakt dat Van Veen met behulp van zijn vrienden Roger Hendriks en Luuk Poorthuis het sprookjesboek 'Donkerlokje en het land van licht' had geschreven en geillustreerd.


Het schrijven van een boek is op zichzelf niet zo bijzonder. Maar in het geval van Herman van Veen wel. De opbrengst van het boek wordt namelijk aangewend voor de bouw van acht bacterie-arme kamers in de Rotterdamse dr Daniel den Hoedkliniek voor de verpleging van leukemie-patiënten. In nauwelijks één jaar wil Van Veen via zijn Stichting Colombine twee miljoen gulden inzamelen, waardoor de bouw van de speciale verpleegvleugel mogelijk wordt. De toeschouwers van de show waardeerden het initiatief bijzonder. Even later bleek dat óók stoffelijk: de boeken (ƒ22,50 per stuk) vlogen als de warme broodjes over de geïmproviseerde toonbank in de hal. Bij voorintekening waren al 10.000 exemplaren verkocht, zodat nu al sprake is van een best-seller.

De arts A. Hagenbeek, als internist/hematoloog verbonden aan de dr Daniel den Hoedkliniek, was voor even gebombardeerd tot boekverkoper. „Hartverwarmend, de reacties van de mensen," vatte hij samen nadat de stapel boeken was uitverkocht. „Onze kliniek waardeert de inzet van Herman van Veen bijzonder. Door zijn initiatief zal de verpleging van leukemie-patiënten, die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, aanzienlijk menswaardiger worden. Door opgelegde bezuinigingen is ons ziekenhuis niet in staat uit eigen middelen de bouw van de verpleegvleugel te bekostigen."

Na een beenmergtransplantatie hebben leukemie-patiënten een volledig gebrek aan afweer tegen infecties. Nu gebeurt hun verpleging gedurende zes weken in volstrekte afzondering in een steriele tent. Contact met familie is in die periode alleen op afstand mogelijk. De bacterie-arme verpleegkamers geven de patiënt aanzienlijk meer bewegingsruimte en laten bovendien bezoek aan het bed wel toe. Bacteriën krijgen geen kans: een vernuftige luchtstroom zorgt dat ze de patiënt niet besmetten.


Tweede fase


Met de presentatie van het boek is de tweede fase van de Colombine-actie voor de dr Daniel den Hoedkliniek van start gegaan. De eerste was in april toen Van Veen in het Circustheater in Scheveningen de recette van zijn theatervoorstelling (55.000 gulden) beschikbaar stelde als start voor het streefbedrag van twee miljoen. Volgend jaar mei verzorgt de Avro-tv een Colombineconcert met hieraan gekoppeld een nationale inzamelingsactie. Prominenten uit heel de wereld geven medewerking aan deze derde fase van de actie. Van Veen presenteert het concert en Mies Bouman maakt interviewtjes met de deelnemende artiesten en artsen van de dr Daniel den Hoedkliniek.


HVV-concert


Van Veen heeft verder een indringend script geschreven voor een gedramatiseerde documentaire over een jonge leukemie-patiënt. Voor de verfilming onderhandelt hij met de NOS. Het Vrije Volk laat zich bij de inzameling niet onbetuigd. Op donderdag 12 november vindt in het Concert en Congrescentrum De Doelen een benefiet-concert plaats met artiesten als Anita Meijer, Lee Towers, Peter Blanker, Chris Cohen, Frankie Dublin, Olga Lowina, The Big Band, Theo Waas, Lou Prince, Caroline, Duo X (Joke en Martin Snijders) en Henk Numeijer. De netto opbrengst (ongeveer 35.000 gulden) gaat naar de dr Daniel den Hoedkliniek. Toegangsbewijzen kosten ƒ17,50 per stuk en ze zijn te bekomen in het HVV-gebouw aan de Witte de Withstraat 25. Het boek van Van Veen is in de pauze van het concert te koop.

Acht carnavalsverenigingen van Rotterdam-Zuid hebben de HVV-actie geadopteerd. Ze houden op 23 januari een massale carnavalsavond in wijkgebouw Clemenshuis. De opbrengst van deze avond en van individuele inzamelingsacties binnen de verenigingen zelf, vloeien eveneens naar het Rotterdamse kankercentrum. Voorts zijn besprekingen in gang gezet voor het houden van een voorwedstrijd bij Feijenoord-Sparta (gepland op 28 februari) tussen bekende journalisten en bekende artiesten.



REIN WOLTERS