het Nieuwsblad (B)
Clara Mertens

Herman van Veen schittert in Scherpenheuvel

26 september 2010

Scherpenheuvel-ZichemSCHERPENHEUVEL-ZICHEM - Op 24 en 25 september 2010 gaf Nederlandse cabaretier Herman van Veen (65) de aftrap van zijn Tournee Vlaanderen 2010 op het podium van GC den egger. Samen met gitariste Edith Leerkes vulde hij beide avonden met liedjes en humor, op een vertrouwde en toch weer geheel nieuwe manier. Intiemer en persoonlijker. De voorstellingen met Leerkes heten niet voor niets ‘Onder 4 ogen’.


Hij opende de avond met een liedje over de regen, en vroeg het publiek met vingerknippen en wrijven in de handen het geluid van de vallende druppels na te bootsen. Daarna zong hij een beklijvende versie van Ramses Shaffy’s Laat me.

Met één witte en één zwarte schoen aan de voeten, bezong van Veen moeders en vaders, zonen en dochters, zijn oude grootmoeder na haar hersenbloeding, de dood van zijn ouders, het talent van zijn dochter Anne (die van het liedje). Hij stak de draak met de paus, dweepte met Brel, zong een liedje over de ontluikende borsten van jonge meisjes, deed enkele goocheltrucs en vulde het podium met een stortvloed van pingpongballen en blinkende papiersnippers. Hij kroop in de huid van een Duitse muziekcriticus en liet hem het verhaal vertellen over het leven van de jonge Herman: het arbeidersgezin waarin hij geboren werd, zijn eerste vioollessen, zijn eerste composities en de diepe twijfel na zijn eerste optreden.

Wie dacht dat er sleet zit op de originaliteit of de stembanden van van Veen, heeft het bij het verkeerde eind. Toonvast en helder van stem zong hij zelfs een Ave Maria zoals hij dat als 11-jarige knaap deed op de begrafenis van zijn oma. Zijn liedjes, zijn vioolmuziek en zijn humor zijn tijdloos. Geen wonder dat Edith Leerkes niet meer van zijn zijde is weg te slaan. Nochtans is zij een zeer getalenteerd musicus en componiste in haar eigen recht. Ooit vroeg iemand haar waarom ze enkel nog als begeleidster van Herman van Veen optreedt. Haar antwoord was: ‘Ik ben wel zijn gistariste, maar hij is ook mijn zanger.’

De Nederlandse cabaretier sloot de avond af met een zeer ingetogen versie van Liefde van Later, en kreeg terecht een staande ovatie van zijn dankbare publiek. Toen de zaal leegliep, kwam hij nog een laatste keer terug om zijn meest toegewijde fans, die weigerden op te stappen, te trakteren op een nieuw liedje.

Het mag gezegd dat dit bij de betere voorstellingen hoort die Kris Lemmens, artistiek directeur van GC den egger, de afgelopen vijf jaar al op het Scherpenheuvelse podium heeft gebracht. van Veen toert nog door Vlaanderen tot eind december. Tot 3 oktober enkel samen met Leerkes. Daarna wordt het gezelschap weer aangevuld door zijn twee vaste muzikanten.Clara Mertens