Utrechts Nieuwsblad

Vredesconcert met Herman van Veen

24 sep 2001

Arnhem

In de Stadsschouwburg Nijmegen wordt op zondag 30 september een groots concert gegeven voor het behoud van de wereldvrede. Aanleiding daarvoor zijn de recente aanslagen in Amerika. Herman van Veen en het Rosenberg Trio behoren tot de artiesten die aan het concert meewerken.


Het initiatief voor het concert komt van de Arnhemse musicus Monique Appels. "Na de gebeurtenissen op 11 september heb ik, net als elke andere wereldburger, een week lang rondgelopen met allerlei gedachten', vertelt Appels. "Ik wilde iets doen voor de mensen in New York en Washington. Met muziek kun je heel veel laten blijken. Je moet het concert in Nijmegen zien als een uiting van solidariteit.' Het concert moet tegenwicht bieden aan de oorlogstaal die veel politici de laatste weken hebben geuit.

Het sluit daarmee aan bij een reeks projecten van de organisatie Vocal Universe die op 30 september in Amerika plaats hebben. De bedoeling is dat er een satellietverbinding komt met Amerika zodat de mensen in New York het concert in Nijmegen kunnenvolgen. De voorbereidingen voor het concert zijn in volle gang. Er wordt met diverse sponsoren onderhandeld om het evenement ook financieel voor elkaar te kunnen boksen.

"Het concert moet op korte termijn gehouden worden omdat de ontwikkelingen in de wereld op dit moment heel onzeker zijn', aldus Appels. "Iedereen die we benaderen, reageert enthousiast. Het is wonderlijk om te zien hoe gretig mensen reageren. Het lijkt wel alsof iedereen op een dergelijk initiatief heeft zitten wachten.'

Hoeveel geld Appels precies nodig; heeft, wil ze liever niet kwijt. "Daar ben ik huiverig voor. Ik wil voorkomen dat er twijfel gezaaid wordt over het wel of niet: doorgaan van het concert. Laat duidelijk zijn: Peace of Music gaat hoe dan ook door.'

Toegangskaarten kosten twintig gulden. (