DE TELEGRAAF

Nachtvlinder ode aan Nederlands talent

26 aug 1999

ONTROERD maar ingelukkig stond HERMAN VAN VEEN deze avond op het toneel van het Grandtheater in Amersfoort waar zojuist zijn speelfilm N acht vlinder die hij schreef en regisseerde en waarin hij meespeelt, in première was gegaan. Hij had al zijn acteurs en actrices met wie hij bij het filmen maandenlang lief en leed deelde wel degelijk willen kussen en omarmen. Ze omringden hem en hij dankte hen voor hun inzet.


Hij koesterde zijn dochter BABETTE VAN VEEN, die in deze film laat zien dat zij een filmactrice met een grote toekomst is! De gevoeligheid die de troubadour van zoveel haast onsterfelijk geworden prachtige liedjes daar op dat toneel uitdroeg was in fel contract met de rol in zijn film NACHTVLINDER.
Daarin speelt Herman een wrede, meedogenloze moordenaar die letterlijk over lijken gaat om zijn doel te bereiken. RAMSES SHAFFEY sterft door zijn hand net als De Kast-zanger SYB VAN DER PLOEG die al in de eerste minuten door Hermans middeleeuwse bende door een giftige pijl om het leven wordt gebracht.

Herman dankte in zijn stijl het premièrepubliek en zijn cast met een mooi lied. Hij zong o.m.: "Ik weet nu wat het is om te moorden want ik heb aan een film meegedaan, een sprookje dat zich afspeelt in het Noorden van Haland, niet eens zo heel ver hier vandaan. Mijn tegenspeler was Ramses Shaffy, die ik ken van tv. De bedoeling was dat ik hem zou vermoorden, het shot stond gepland om half twee. De regisseur gaf me een zwaard en regels om te spreken. Ik kreeg een pak zo donker als de nacht. Mijn opdracht was in draf te rijden naar de zanger. Iemand riep 'actie' en ik sloeg zijn kop eraf. Zijn ogen rólden in de kassen. De tong tussen de randen geklemd, bloed spoot naar alle kanten op de camera en op mijn rovershemd."

Maar wie denkt dat NACHTVLINDER alleen een film over moord en doodslag is van zwaardgevechten in de Middeleeuwen vergist zich.

Symboliek

Het is ook een romantisch liefdesverhaal vol symboliek - dat daarbij door prachtig camerawerk laat zien hoe mooi Nederland is. De natuuropnamen zijn betoverend. Babette van Veen: "We hebben het altijd over de ruige natuur van Ierland, maar Nederland is niet minder mooi, ontroerend mooi soms." Babette knalt in deze film van het witte doek af. Linda is nu definitief verleden tijd. Als Sarah Mogen speelt zij een vrouw die dichter bij haarzelf staat. Een sterke meid, die vecht voor haar liefde en innerlijke kracht maar ook een schoonheid en soms tederheid uitstraalt op het doek die je raakt.

Bescheiden Babette: "Ik had geen hoge pet op van de Nederlandse film, die toch door bezoekersaantallen in het. slop zit. Maar ik ben blij dat ik heb mogen meedoen aan NACHTVLINDER. Ik heb er zoveel van geleerd en ik hoop alleen dat bij al dat Amerikaanse filmgeweld veel mensen hem zullen zien." En dat verdient Nachtvlinder, een combinatie van een love-story vol symboliek en mysterie en een actiefilm.

Duivelskunstenaar

PAUL VAN VLIET die als goede vriend van Herman met zijn vrouw Lidewij de première bijwoonde, zei: "Ik vind het knap wat Herman gedaan heeft. Hij is op zo'n breed terrein creatief in het theater, op tv, in kinderseries en nu met deze mooie film. Hij is een duivelskunstenaar. " Paul noemde de film "Een prachtig modern sprookje voor jong en oud. En", zei hij, "de film overtuigt je er weer van dat we het mysterie moeten laten bestaan." Vol lof was Paul ook voor de bij zijn leven al legendarische Ramses Shaf- fy die als een oude strandjutter enige prachtige scènes in de film heeft die voor altijd op je netvlies gebrand blijven. "Ramses' hart blijft gloeien", aldus Paul. "De warmte die hij uitstraalt is geweldig." En Herman van Veen blijkt daarbij ook een groot filmtalent te zijn, die met een oogopslag, een blik zonder woorden,
een orkaan kan veroorzaken. Zoveel kan hij daarmee zeggen als je hem in close-up ziet. Zijn markante kop staat op één lijn met de grootste internationale filmacteurs van deze tijd. En dat is, vond iedereen, de verrassing van NACHTVLINDER: wat hebben wij in Nederland een toptalent op filmgebied! En tussen alle Star Wars en andere Amerikaanse spektakels is het daarom goed dat Herman deze film gemaakt heeft. Een puur Nederlands juweel in het toch te veel veramerikaniseerde filmland. Een ode aan het mooie Nederland, een ode aan ons eigen talent en onze eigen cultuur.

En met verrassingen zoals het filmdebuut van De Kast- zanger Syb van der Ploeg. Deze zei: "Herman wilde de sfeer van het noorden in de Middeleeuwen tonen in de film. Toen hij naar iemand op zoek was voor de titelsong YN MYN TINSEN - die ik heb geschreven en nu in de film zing - kwam hij al gauw bij mij. En ik vond het een eer met zo'n talent te kunnen werken. Ik kan wel alles kwijt in mijn werk met De Kast, maar het spelen van zo'n rol vond ik wel een uitdaging. Ik heb trouwens al meegewerkt aan een Friese film DE FLUKE Q. Syb is overigens dolgelukkig met zijn vier maanden jonge dochtertje EVA. "Zij heeft mijn leven zo verrijkt", aldus de zanger, met zijn prachtige haardos.

Apetrots

Met kort haar verscheen op de premièrepartij trouwens ARTHUR KRISTEL, de zoon van HUGO CLAUS en SYLVIA KRISTEL, die in de film de romantische held PRINS RUBEN VAN HALAND speelt die het hart verovert van SARAH MOGEN (Babette van Veen). En als Prins Ruben heeft hij mooi lang donker krullend haar. "De kapper is nu wat bij me uitgeschoten", zei Arthur die voor zijn debuutfilm complimenten kreeg van zijn moeder Sylvia Kristel die "apetrots" was. Arthur heeft zich enorm ingezet, zei ze. Met alle risico's van dien. Arthur: "Ja, ik stort op een zeker moment met mijn hanggli- der neer in de Alpen. Dat was een forse val maar ook dat is filmen." Arthur maakte een gelukkige indruk met zijn vriendin MAAIKE HEYLER. De echtgenote van premier KOK, Rita, was ook op deze première. "Herman, mijn man en ik kennen elkaar al 20 j aar ", zei ze. "Hij heeft een heel warm plekje in ons hart. Hij is zo inspirerend." Herman zei: "Ik heb bewondering voor Wim Kok. Ik vind dat hij het met PAARS 2 heel goed doet, maar wat een zware baan. Ik heb hem laatst gevraagd: 'Ben je nooit bang? Je hebt zo'n verantwoordelijkheid'...." Uit Den Haag was ook minister HANS DIJKSTAL aanwezig die over de film zei: "Ik heb me meteen overgeven aan de fantasie van dit sprookje maar aan het einde van de film merk je dat een sprookje niet ver staat van de harde werkelijkheid. Want in NACHTVLINDER rollen letterlijk koppen en dat is ook in Den Haag zij het figuurlijk niet ongebruikelijk in de politieke jungle waar het ook hard kan toegaan." WILLEKE ALBERTI omhelsde Herman en schonk hem een op haar jurk geborduurde vlinder. Want vlinders spelen een belangrijke rol in deze film die beweert dat de ziel van dode mensen in vlinders verandert. Andere premièregasten waren MAARTEN SIKKING, die als oud-hockeyer een van de grootste sportmannen van deze eeuw werd en nu met producent RON VAN EEDEN co-producent is van de film. Ook dirigent TON KOOPMAN was er, Hermans kinderen MERLIJN en ANNE- MARIJE uit zijn huwelijk met Marlous Fluitsma en Valentijn uit zijn eerste huwelijk.

Aandoénlijk was het dat Hermans familieleden ook opdoken in diverse rollen. Hermans charmante vrouw Gaetana, die eigenlijk ballerina is, bleek een uitstekend actrice te zijn. Kortom, NACHTVLINDER brengt je in de sprookjesachtige fantasiewereld van Herman van Veen met al zijn dromen maar ook de nachtmerrieachtige scènes die aantonen hoe huiveringwekkend ook sprookjes kunnen zijn.