Privé
J.U.

Willem Duys voorgoed terug in Nederland

26 aug 2003

WILLEM DUYS is weer thuis. Na meer dan 30 jaar in Frankrijk te hebben gewoond, heeft hij zijn villa verkocht en heeft hij zijn intrek genomen in zijn oude huis in Blaricum dat hij al die tijd als pied-a-terre heeft gebruikt.


In het idyllische Saint-Paul de Vence, waar sterren als YVES MONTAND met zijn SIMONE SIGNORET. Beatle GEORGE HARRISON en de schilder MARC CHAGALL hun toevlucht zochten, woonde en leefde k drie decennia lang Willem Duys als God in Frankrijk. WIM SONNEVELD trok hem destijds over de streep en makelaar/ex-voetballer DICK VAN DIJK vond een geschikt optrekje. Later zouden MIES BOUWMAN met haar man LEEN TIMP, ANNIE M.G. SCHMIDT, INA VAN FAASSEN en TON VAN DUINHOVEN ook volgen.

Willem was trots op zijn villa. Geregeld ontving hij er Nederlandse sterren als HERMAN VAN VEEN en WILLEKE ALBERTI, die hij vervolgens liet optreden voor de Hollandse club aan de Cte d'Azur. Tijdens zijn radiojaren met Muziek Mozaiek vloog hij n keer in de twee weken naar Nederland voor de opnamen. Maar op 27 juni 1999 was het uit met de pret. Toen presenteerde Willem zijn laatste uitzending. Door een herseninfarct had hij grote moeite gekregen met praten. Zijn vaste samensteller IMME SCHADE VAN WESTRUM zette samen met ROBERT LONG onder de naam Mezzo Duys' geesteskind voort. Willem begreep als geen ander dat het de hoogste tijd was om afscheid te nemen. De mensen moesten hem herinneren als de man van de lange Nederlandse volzinnen, opgebouwd uit een eindeloze reeks van feiten.

De afgelopen vier jaar leefde Willem teruggetrokken in Saint-Paul de Vence. Wat een feest had moeten worden, werd een grote teleurstelling. Ooit had hij met Wim Sonneveld voor ogen om samen met een aantal leuke mensen een fijne oude dag te slijten in het Zuid-Franse land. Maar inmiddels zijn velen overleden en anderen hebben hun stulpjes verkocht. Willem was er nog zo'n beetje de enige prominent. 'Een broze gezondheid en heimwee deden hem uiteindelijk besluiten om samen met zijn vrouw MARY terug te keren naar hun oude huis in Blaricum,' vertelt schoonzoon ELLIOT ROBINSON.

'Ze wilden graag dichter bij hun kleinkinderen zijn. De verhuizing heeft onze familie heel wat zweetdruppels gekost. Mijn zwager en ik hebben ons een ongeluk getild aan de imposante platencollectie van Willem. Bovendien was het verschrikkelijk warm. Maar wat zijn we blij dat Willem en Mary weer bij ons in de buurt wonen. Ook wij hebben inmiddels de hoofdstad verlaten en hebben een optrekje gevonden in Hilversum. We wonen nu op een steenworp afstand van elkaar. Mijn vrouw DUN JA, die als regieassistent bij diverse sportprogramma's betrokken is, belt geregeld opa en oma als ze moet werken. Willem en Mary vinden het heerlijk om op te passen.'

Naar verluidt heeft Willem voor de verkoop van zijn Zuid-Franse villa miljoenen euro's ontvangen. Wat hij dertig jaar geleden door bemiddeling van Dick van Dijk voor een appel en een ei kocht, is nu voor een megabedrag van de hand gegaan. Met een hoofd vol zoete herinneringen aan de 'Franse jaren' keerde Willem terug naar zijn oude huis in Blaricum.(J.U.)