Brabants Nieuwsblad
Jacques J. d'Ancona

Herman van Veen blijft dromen van buitenland

26 juli 1986
De entertainer Herman van Veen is terug in ons land. Eindelijk ...verzuchten velen. Ze hebben hem drie jaar gemist, omdat hij zijn bezigheden voornamelijk elders zocht. In het buitenland staat men te dringen om zijn veelzijdige talenten at te nemen.

Over weinig artiesten lopen de meningen dermate uiteen als over Herman van Veen. Zijn theaterperformance is zó persoonlijk, dat mensen gepassioneerd van hem houden of hem geïrriteerd afwijzen, waarschijnlijk omdat ze zij.n emoties en gevoelens niet delen. Van een tussenweg, of een zo-zo-wel-aardig-maakt-mij-niet-veel-uit-opstelling hoor je nooit als Herman van Veen ter discussie staat.

Onze meest internationale zanger-verteller-acteur en tekstdichter is drie jaar weg geweest uit Nederland. Dat wil zeggen: hij kwam hier niet om op te treden. Wél om te werken aan teksten, om besprekingen te voeren, om grammofoonplaten te maken en om bij zijn gezin te vertoeven. Maar het publiek kreeg Herman van Veen niet te horen in de zalen. Het hernieuwde de kennismaking pas via de televisie, toen hij via Tineke bij kwam praten.

Na Frankrijk, Oostenrijk en West-Duitsland was België zijn jongste speelplaats. Van Veen zit in een schema op de lange termijn. Na een zomervakantie van enkele weken start hij een Nederlandse serie nieuwe shows.


Plaat en film


In het najaar verschijnt een nieuwe studio-lp van Herman van Veen. Sinds 10 juni vertoeft hij voor dat doel binnenshuis om de stukken op te nemen. Er staat ook een film op het programma. In november gaat Van Veen daarvoor naar Oostenrijk. Het scenario is van hemzelf: De Clowns, een gegeven dat niets te maken heeft met een van zijn liedteksten, Kletsnatte clowns.

De film telt een aantal fameuze namen. Herman van Veen speelt zelf een hoofdrol en naast zich koos hij de wereldberoemde Franse chansonnier Georges Moustaki, de actrice-zangeres Gi- selay May, de acteur Heinz Rüh- mann en (de mij onbekende) Valentina Regicek. Een opmerkelijke bezettig die aangeeft op welk niveai;Van Veen momenteel werkt, teze in het Duits gesproken filr wordt voltooid in juli 1987 en aat in de herfst van het volgend ;ar in première.

Van Veen zou Van Veen niet zijn als er geenplan lag voor het verre buitenland. In 1987 zou dat best weer de USA kunnen zijn, maar hij denkt ook aan Canada. Een nieuwe erie voorstellingen in Frankrijk.s inmiddels zeker. Hij heeft er aste voet gekregen. Er is een niawe bundel teksten uit van Herran van Veen, 'Mag ik boven kenen', liedjes, notities, impressis en verhalen van ontmoetingeimet mensen.


Nieuweshow


Een vooruitlik op de nieuwe show. De meste teksten zijn van Herman zelf n van Willem Wilmink. Verder heeft hij tien tekstleveraneiers, nder meer enkele Duitsers. De ömposities van de liedjes zijn va Herman en zijn vaste orkestlaiér Erik van der Wurff. Daarnast gebruikt hij onder meer kisbsieke componisten zoals Mozart, Chopin en Wagner. .De band bestaat uit Nard Reijndes, Cees van der Laarse, Chris Lookers en Erik van der Wurff. Van der Wurff werkt sinds 167 met Van Veen samen. Daarvan is het resultaat vastgelegd op 58 platen en een ononderbroke samenwerking in de theaterpngramma's. Erik van der Vurff's werk is bekroond met z»?en Edisons, onnder méer voor zijn arrangementen op platen van Robert Long, Harry Sacksioil en Mac Kissoon. Ook schreef Van der Wurff de muziek voo vijf eigen Ip's, voor vier speelfims, tv-series en documentaires, in 1978 kreeg hij met Herman val Veen samen de Louis Davidsprijs voor het liedje 'Opzij''.


Herinneringen


Het thema van Herman van Veen voor zijn rieuwe voorstelling: „Vanavonc zing ik liedjes, beelden en woorden die door vrienden en mijzelf opnieuw geschreven, bedacht en geleend zijn. Herinneringen aan een tijd, aan een mens, aan jezelf en waar je die gewoonlijk kunt vinden..."Jacques J. d'Ancona