DE TELEGRAAF
Daphne van Rossum

'Vechten' met Laurens van Rooijen

26 juni 2003

Prinsheerlijk zit componist/dirigent/pianist Laurens van Rooijen in de riante tuin van zijn Deense huis aan de Vecht. Net in de schaduw van zijn kersenbomen, waaruit de merels steeds maar weer de zoete vruchten komen pikken. Naast hem een hoopje schrootafval dat hij eigenhandig uit de rivier heeft geschept, al is diezelfde rivier volgens hem zo schoon dat hij er regelmatig in zwemt. Dit is voor hem een droom die is uitgekomen. Leven en werken naast de rivier die hem van kinds af aan al betoverde.


"Ik ben in Utrecht geboren en getogen. Geen ruimte, geen balkon, geen buiten, niks. Als jongetje van veertien ging ik zeilen met vriendjes in Loosdrecht. Ook met storm. We fietsen er dan heen over de zandweg, binnendoor. Keken uit over het water. De Vecht had voor mij iets mysterieus. Het leek wel of die rivier wat fluisterde. En het klonk mij in de oren als een schone belofte. Iets in de trant van: 'Laurens als jij dichtbij jezelf blijft, dan wacht jou een mooie toekomst'.

Ik kom uit een kruideniersgezin, maar raakte als kind helemaal in de ban van muziek.
Zo'n orgeldraaier uit de Balkan, met z'n sterke armen, dat sprak zeer tot mijn verbeelding. Toen ik zeven was, kreeg ik van mijn vader een piano. Een gouden greep, want ik denk dat kinderen heel veel plezier aan muziek beleven. Het is ook belangrijk voor je emotionele ontwikkeling." Na zijn afstuderen aan het conservatorium van Utrecht werkte Laurens van Rooijen samen met o.a. Herman van Veen, Robert Long en de Gevleugelde Vrienden.
Hij bracht een groot aantal cd's uit en trad op in theaters en concertzalen. Ontving een Gouden Harp en terwijl hij ; zijn eerste successen vierde, vond hij per toeval een stukje grond aan de Vecht waar hij zijn huis liet bouwen. "Het is een gebied dat van oudsher kunstenaars aantrekt.
Dat was in de tij d van Belle van Zuijlen al zo Ún je ziet dat het nu weer stÚrker wordt. Er vestigen zich steeds meer kunstenaars en schrijvers. Je hebt de ruimte hier. Het water kronkelt door een niet aangetast gebied, zonder zware bruggen of treinsporen.
Bovendien kan ik om zes uur 's ochtends opstaan met een; melodie in mijn hoofd en niet gestoord door buren achter de piano gaan zitten componeren." Zie voor exclusieve korting op een concert van Laurens van Rooijen, plus rondvaart en lunch de bon op deze pagina.Daphne van Rossum