GOOI- EN EEMLANDER
Jan Rensen

KOLONISATIE

26 mei 1999

IN Kruispunt haalde Herman van Veen zondag Nelson Mandela aan: hulp is pas hulp als het in dank kan worden ontvangen. Hulp waarom niet is gevraagd of die zelfs ongelegen komt, is geen hulp. Die schept eerder afhankelijkheid. De westerse wereld biedt zulke hulp. Ontwikkelingshulp creŽert afhankelijkheid, ontwikkelingshulp is een moderne vorm van kolonisatie. Persoonlijk hoor ik Van Veen meestal liever niet dan wel. maar hier sloeg hij (Mandela dus eigenlijk) de spijker op de kop. Ontwikkelingshulp is soms zelfs belangrijker voor de gever dan voor de ontvanger. Zagen we, toen enkele jaren geleden IndonesiŽ de Nederlands hulp stopzette en onze economie daar meer onder leed dan de Indonesische. Het Westen heeft het koloniseren nog lang niet afgeleerd.

Dat blijkt ook uit onze houding ten aanzien van Suriname. Nederland wil alsmaar een rol blijven spelen in de ontwikkelingen in die soevereine Zuid-Amerikaanse staat. Niet alleen politici, ook journalisten. Het gesprek in het B&W-cafť onder leiding van Sonja Barend was er gisteren een stuitend voorbeeld van. NRC-verslaggever Marcel Haenen wist beter wat er in Suriname moet gebeuren om de rust te herstellen dan zijn Surinaamse gesprekspartners, die hij slechts meewarige blikken gunde. Sonja Barend was hevig verontwaardigd over het feit dat de beide Surinamers aan tafel hun stem zouden uitbrengen op Desi Bouterse als ze aan verkiezingen zouden kunnen deelnemen: "En de decembermoorden dan? En de drugszaak dan?"
"En de ontvangst van Hirohito in Nederland dan? En de hartelijke begroeting van Beatrix met Sukarno dan?" was het weerwoord. Daar gaat het nu niet om, meende Barend. En Haenen wist zelfs te melden dat Hirohito geen misdaden had begaan.

En dat wij destijds prins Bernhard zo prominent vonden dat er geen strafvervolging in de Lockerbee-zaak kwam, is heel wat anders dan dat Surinamers Bouterse zo prominent zien, dat ze hem geen drugszaak willen aanrekenen.

Heel anders, omdat wij dat bepalen. Voor onszelf en voor de Surinamers. Kolonisten als we zijn.Jan Rensen