Muziek en Beeld info
???

Viertalige CDV Herman van Veen dit najaar uit

26 mrt 1990

Zanger Herman van Veen is de eerste Nederlandse Polydor-artiest van wie dit najaar een CDV uitkomt. De goudkleurige schijf is gerelateerd aan de CD/LP 'Blauwe plekken', die op 12 maart in ons land op het Harlekijn-labe! uitkomt en waarvan het titelnummer op 19 februari ook als single is verschenen.
Van Veen, wiens carrière de laatste jaren sterk internationaal is georiënteerd, heeft 'Blauwe plekken' behalve in het Nederlands ook in het Engels, Frans en Duits opgenomen. De Duitse CD/LP is al op 15 oktober vorig jaar met als titel 'Blaue Flecken' uitgebracht. Dit najaar verschijnen kort na elkaar de Franse versie ('Des bleues partout') en de Engelse uitvoering ('Bruises').Op alle vier CD/LP-produkties staan 13 tracks. Daarvan zijn er 8 ook te horen en zien in een VARA TV-special van 25 minuten die op 22 maart wordt uitgezonden. De special is van 2 tot en met I5 januari onder regie van Ruud van Gessel opgenomen in Brussel, Charlerois en Oostende.
Het programma, dat werd ge-produceerd door Van Veens produktiemaatschappij Harlekijn Holland en de VARA-TV en later dit jaar ook in diverse andere Europese landen op de buis komt, is behalve in het Nederlands ook in het Engels, Frans en Duits opgenomen. Die vier versies zullen resulteren in de CDV- produktie die bij Philips Du Pont Opticals (PDO) in het Engelse Blackburn wordt gemaakt.

Volgens Jacqueline Jansen, product-manager nationaal van Polydor, is het de bedoeling dat de acht liedjes van de tv-special in vier talen gezamenlijk op één 12 inch CDV-disc verschijnen. Ze schat dat de totale eerste oplage tussen de 1.000 en 1.500 exemplaren zal liggen. De winkelprijs moet nog worden vastgesteld. 'Maar,' zegt Jansen, 'ik denk dat er wat met die prijs gestunt zal worden en dat ze flink onder de 75 gulden zal komen te liggen, wat de normale prijs is voor de meeste populaire I2 inch CDV's.'

Volgens Harlekijn-directeur Ron van Eeden hebben er ook plannen bestaan voor een speciale Duitstalige CDV van Herman van Veen. 'Daarop zouden de hoogtepunten van een televi-sieshow komen te staan die in Duitsland was opgenomen naar aanleiding van de CD/LP 'In vogelvlucht'. Maar na uitvoerige telefaxcommunicatie met Polydor in Hamburg heb ik begrepen dat het project wegens technische problemen niet doorgaat.'

Wél zijn er volgens Van Eeden vier CDV's in de maak naar aanleiding van het Alfred jodocus Kwak-tekenfilmproject. dat sinds mei '88 heeft geresulteerd in 52 afleveringen van een half uur. Dat project is geproduceerd door Harlekijn in samenwerking met het in Amsterdam gevestigde bedrijf Telecable. De tekenfilmpjes zijn in Japan opgenomen.
Op 25 december vorig jaar is de VARA-TV begonnen met het uitzenden van deze Kwak-filmpjes, met een frequentie van één per week en in oktober begint de Westduitse omroeporganisatie ZDF ermee. Die is zo enthousiast over Herman van Veen en het tekenfilmproject, dat ze 1990 heeft uitgeroepen tot Herman van Veen/Alfred J. Kwak Jaar. Om de belangstelling voor Van Veen en de tekenfilms van het eigenwijze eendje flink op te voeren zal de ZDF van eind juli tot eind september wekelijks een 25 minuten durend programma uitzenden, waarin de Nederlandse zanger centraal staat. Eén van die programma's gaat over de liedjes v3n de kin- der-CD/LP 'Rode wangen' naar aanleiding waarvan de VARA in november en december een te- levisiespecial heeft uitgezonden.

Zoals eerder in Muziek en Beeld Info gemeld wordt I990 een razend druk jaar voor Herman van Veen. Op 5 januari besloot hij een Duitstalige tournee, die al in september '88 begon en uit in totaal 150 optredens bestond. Die toer bracht Van Veen in West- en Oost-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Op 13 februari is Van Veen een Nederlandstalige tournee in België begonnen; die duurt tot en met 31 maart en bestaat uit 32 optredens. Ze wordt van 3 april tot en met 26 mei in ons land voortgezet. Er worden 40 optredens gedaan, waarvan 32 in Carré in Amsterdam. Van de zomer gaat Van Veen niet minder dan 5 CD's opnemen met de liedjes van de Alfred Jodocus Kwak-films. De eerste daarvan komt in september uit. Die maand, van de 20ste tot en met de 22ste, worden nog zes voorstellingen in ons land gegeven, drie in de schouwburg in Breda en drie in het Circustheater in Scheveningen.

In de afgelopen kwart eeuw heeft Herman van Veen 30 LP's voor het Harlekijn-label opgenomen. Daarvan zijn er inmiddels 15 ook op CD te koop. Het is de bedoeling dat het repertoire van de overige albums binnen twee jaar ook op de zilveren schijf uitkomt. En van het najaar dus Van Veens eerste CDV-schijf. Volgens Jacqueline Jansen bestaan er nog geen plannen om van andere Nederlandse Polydor- acts ook CDV-produkties op te nemen. 'Loïs Lane bereikt nog een te kleine doelgroep, vinden we. Willeke Alberti zou wel in aan-merking kunnen komen voor een CDV-schijf. Er wordt op het ogenblik onderhandeld over een televisiespecial voor april naar aanleiding van haar nieuwe album 'Liefde is...'.
Die zou eventueel eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen resulteren in een CDV. Willeke heeft namelijk een aantrekkingskracht op een groot publiek.' Jansen ziet ook wel wat in een CDV van fluitiste Berdien Sten- berg. 'Er zijn twee tv-specials van Berdien: één rond haar solo- CD/LP 'Pirouette' en één rond de CD/LP 'Flute fiesta' die ze samen met James Last en zijn orkest opnam. Die specials zouden samen op één 12 inch CDV kunnen worden uitgebracht.'