HAARLEMS DAGBLAD
Martin Hendriksma

'Als Herman van Veen zich spontaan meldt, is je bedrijf geslaagd'

Impresario Angélique Finkers viert tienjarig bestaan in De Meerse

26 mrt 2002

HOOFDDORP - Impresariaat Angélique Finkers bestaat tien jaar. Op het feestje vrijdag in De Meerse, treedt haar hele stal op. Van talentvolle cabaretiers als Richard Groenendijk en Ernst van der Pasch tot en met haar recente aanwinst Herman van Veen Helaas ligt de allerlaatste aanwinst van de, 33-jarige impresario - haar broer Herman Finkers - ziek te bed. Als je impresariaat tien jaar bestaat", verklaart .Angelique Finkers de reden voor haar feestje, kun je dat vieren door een balpen met opdruk bij je relaties te bezorgen. Maar ook door iets leuks te doen. Ik wilde al langer al mijn artiesten een keer samen op het podium presenteren. En Jan Gras (de directeur van De Meerse, mh) was meteen voor het idee te porren." - Is je droom in die tien jaar uitgekomen ?


"Je hebt aanvankelijk geen idee waaraan je begint. Kijk, de meeste mensen die een impresariaat oprichten, hebben eerst bij een ander impresariaat gewerkt. Vervolgens nemen ze helft van de artiesten mee en beginnen voor zichzelf. Niet netjes, wel handig. Ik begon met helemaal niks. Van Jan Gras kreeg ik de tip dat het cabaretgroepje 'Harten Vrouwen schoppen Heren' een agent zocht. Zo ben ik begonnen. Overdag had ik mijn theaterbureau, 's avonds kluste ik om geld te verdienen bij bij Joop van den Ende. Niet dat Joop dat weet hoor, ik was slechts volgspotter. Maar daardoor hoefde ik nooit mijn artistieke normen te verlagen voor het geld."
- Waarin onderscheidt jouw impresariaat zich van andere?

"De impresario moet er zijn voor de artiest en niet andersom. Voor ik begon ben ik uitgebreid te rade gegaan bij mijn broer Herman. Ik heb hem gevraagd wat er bij zijn toenmalige impresario goed ging, en waaraan hij zich ergerde. Daar heb ik mijn werkwijze op aangepast. Dat leidde meteen tot resultaat. Een normaal bedrijf moet na drie. jaar gaan renderen, bij mij heeft het uiteindelijk tien jaar geduurd. Sinds een paar maanden behartig ik de belangen van Herman van Veen. Hij heeft zich spontaan bij mij gemeld.
Dan is je bedrijf geslaagd, vind ik."
- Heb je nog artiesten die je graag bij je stal wilt halen?

, Al staat Jezus Christus morgen op de stoep! Nee joh, we kunnen het hier met z'n drieën nu net allemaal prima aan. Natuurlijk zijn er artiesten die ik bewonder. Maar die hoef ik dan nog niet per se bij mijn bedrijf te hebben."

- Er gaan geruchten dat je broer vrijdag ook nog langskomt.

"Dat zal niet lukken. Hij ligt ziek te bed. Maar het is waar: sinds 1 februari behartig ik zijn zaken. Vooralsnog valt dat reuze mee, omdat hij toch even niet optreedt, maar hij heeft wel nieuwe plannen. Of zijn nieuwe voorstelling er over vijf maanden of over vijfjaar komt, is echter hoogst onzeker. Toch beschouw ik het feit dat hij nu, na bijna tien jaar, zijn hele bedrijf bij z'n zusje onderbrengt als een enorm compliment." De jubileumvoorstelling van impresariaat Angelique Finkers is vrijdagavond 29 maart te zien in de Hoofddorpse schouwburg De Meerse. Met Fred Delfgaauw, Niet Schieten!, Richard Groenendijk, Ernst van der Pasch en Echte Mannen.Martin Hendriksma