de Telegraaf

De man van zeven miljoen

25 nov 1997

HET WAS MINISTER HANS WEIJERS die gistermiddag HERMAN VAN VEEN in CARRÉ het eerste exemplaar mocht overhandigen van diens honderdste cd ALLES IN DE WIND. De minister zei: "Eerst dacht ik, wat doe ik hier? Honderd cd's verkopen is toch niet zo bijzonder. Maar al gauw merkte ik dat dit een misverstand was. Herman van Veen verkocht de laatste 28 jaar maar liefst zeven miljoen cd's, waarvan vier miljoen in het buitenland. Dat toont aan dat we hier met een wereldster te maken hebben, die in veel landen populair is."


De minister noemde Herman door zijn enorme verkopen "een economische steunpilaar van de Nederlandse entertainmentindustrie" en roemde zijn bijzondere talenten. Polydor-directeur Niel van Hoff maakte bekend dat HERMAN VAN VEEN en zijn muzikale leider Erik van der Wurff hun hele muzikale catalogus, bestaande uit ruim 1200 liedjes, dezer dagen aan POLYGRAM MUSIC hadden verkocht, waar men heel gelukkig mee is, zeker nu Herman naast Duitsland en Frankrijk ook in Amerika, Zuid-Afrika en Canada steeds populairder wordt.

"Het is een major-coup voor Polygram Publishing, die na lange onderhandelin- gen gelukt is. Herman van Veen dankte iedereen en zette ook zijn naaste medewerkers, die aan zijn succes hebben meegewerkt, in het zonnetje, zoals Erik van der Wurf. "Ik was zeventien toen we begonnen samen te werken. Erik was achttien. En we hopen het nog heel lang te kunnen doen."

Herman huldigde ook zijn vrouw Valerie (webmaster: Gaetane). "Zonder haar geen overhemden, rust en nachten. Die zouden er zonder haar bijzonder vreemd uitzien", aldus Herman. Willem Wilmink, de tekstschrijver die zulke mooie liedjes voor Herman schreef, had een fax gestuurd, waarin hij schreef dat behalve zijn dichtader zijn andere aderen niet meer stroomden zoals het moest, maar dat hij met zijn hart bij Herman in CARRÉ was.

Ontdekker

Tekenend voor Herman was dat hij zijn ontdekker NICO KNAPPERT noemde, want veel artiesten zijn de mensen die hen bij hun start hielpen vergeten als zij beroemd zijn. Herman zette Nico echter in het zonnetje. Herman: "Hij gaf mij toch de eerste kans om op tv te komen. Daar ben ik hem nu nog dankbaar voor."

Herman zei: "Op de Montessorischool had ik meester Mok, die ook een belangrijke rol speelde bij mijn keuze artiest te worden Ik zat vaak te fluiten in de klas. Op een dag zei hij: "Je bent muzikaal, ik heb nog een oude viool. Die mag je wel hebben. Ga vioolles nemen. Dat ben ik dus toen gaan doen", aldus Herman. "Zonder meester Mok was ik, denk ik, nooit dit vak ingegaan."

Een vak dat hem nu een grote Europese ster heeft gemaakt, die over de hele wereld volle zalen trekt.