Schager Courant
PETER CONTANT

Herman van Veen brengt volwassen kinderprogramma

25 nov 1989

Afwisselend serieus, komisch en ontroerend is het ongeveer dertig minuten durende liedjesprogramma 'Rode Wangen' van Herman van Veen en regisseur Ruud van Gessel dat de VARA morgen uitzendt. Een dozijn getrainde, jeugdige ballet- dansertjes en evenzoveel ongeschoolde, maar al even enthousiast huppelende en dansende kindertjes bewegen, in een sprookjesachtige ambiance, op muziek en teksten van toonkunstenaar Van Veen.


Beweging is ook te vinden in de afwisselende snelheden waarmee bekende liedjes als 'Dikkertje Dap', 'Opzij, Opzij, Opzij....' en minder bekende teksten als 'De Tijd Tikt', het instrumentale 'De Clowns', 'Het Zeemansliedje' en 'Tante en Oom in Laren' elkaar opvolgen. Afzonderlijke filmpjes, die speels in elkaar overvloeien en waar de muzikale gelegenheidsfamilie van Van Veen als een rode, en telkens weer terugkerende draad opduikt.

Herman zingt, danst en acteert. Ook smelt hij op speelse wijze de beelden aaneen van kinderen, die op een natuurlijke, maar evenzo verrassende wijze figureren in de bijbehorende potpourri van klanken. Dartele tempo-nummers vloeien ogenschijnlijk simpel over in gevoelige ballades. Opmerkelijke verhaaltjes, die met slechts één camera treffend zijn geregistreerd. Paarden, reuzen, beren, een graaf en gravin zijn ingrediënten waarvan dankbaar gebruik is gemaakt om de feeërieke produktie kracht bij te zetten.

Herman is de centrale figuur, de aanvoerder van dit bonte, vrolijke gezelschap. Om zijn liedjes draait het hele verhaal. Maar Van Veen domineert niet. Hij stelt zich gelijkwaardig aan de kinderen op; hij is als het ware een van hen, alleen iets groter.

'Rode Wangen' is gemaakt voor kinderen, maar aannemelijk is dat er meer ouderen naar zullen kijken. Niet alleen omdat Van Veen met kinderlijke liedjes als 'Dikkertje Dap', in tegenstelling tot veel andere artiesten, wèl serieus wordt genomen door het grote 'oudere' publiek, maar simpelweg omdat de kinderen in Van Veens tv-verhaal niet aan betutteling onderhevig zijn, maar een volwassen behandeling ondergaan.

Overigens krijgt 'Rode Wangen' nog een volwassen vervolg bij de VARA-televisie. 'Blauwe plekken' is de rijpere tegenhanger die ouderen, die hun hoofd in de maatschappij al menig maal gestoten hebben, zal laten zien en horen dat niets menselijks Herman van Veen vreemd is.PETER CONTANT