het Vrije Volk

Kinderliedjes in Het Land van Ooit

'Met Rode Wangen' luisteren naar Herman van Veen

25 nov. 1989

HILVERSUM - Een treffender titel hadden de makers nauwelijks kunnen bedenken. Want reken maar, dat er morgenavond heel wat kinderen met rode wangen voor de buis zitten. Maar niet alleen kinderen. Ook voor veel ouderen staat de naam Herman van Veen immers garant voor kijk- en luisterplezier. En dat valt volop te beleven aan de wervelende, sprookjesachtige show, waarin Van Veen negen kinderliedjes ten gehore brengt. Logisch dat je dan op een titel als 'Rode Wangen' komt.


Het programma is gemaakt door Ruud van Gessel, naar een idee van Herman van Veen. Het werd met slechts één camera opgenomen in 'Het Land van Ooit', een sprookjesachtig kasteelpark in de buurt van Drunen, dat is geïnspireerd op de belevingswereld van Van Veen.

Van Gessel: "Rode Wangen is één beweging. De muziek is de basis voor de bewegingen van enkele professionele dansers, een groep kinderen en Herman zelf. Het Land van Ooit is daarvoor een mooi decor, omdat het precies aansluit bij de sfeer van de liedjes. Bovendien was het een stuk goedkoper om het programma daar op te nemen, in plaats van in een studio. We hebben ervoor gekozen de figuren in het programma te laten uitbeelden door zowel dansers als kinderen, omdat het contrast in hun bewegingen heel leuk is om te zien. De dansers doen alles perfect, maar als je goed kijkt, doen de kinderen het misschien wel veel beter..." Hoe veel blijkt ondermeer uit de onderscheiding die 'Rode Wangen' een week geleden in Bulgarije mocht ontvangen. In de categorie 'Jeugd' van het Gouden Antenne Festival waarvoor achttien inzendingen waren, kreeg het programma de tweede prijs.


Dikkertje Dap


In 'Rode Wangen' brengt Herman van Veen eigen composities als 'Opzij', 'Het Zeemansliedje' en 'De tijd tikt' ten gehore, maar ook liedjes van Annie M.G. Schmidt ('Dikkertje Dap') en Theo Olthuis ('Kusje'). De meeste nummers zijn speciaal voor dit programma opnieuw gearrangeerd.

Van Gessel: "Het is een feest om met Herman te werken. Hij bedenkt en fantaseert van alles, zoekt er vervolgens illustraties bij. Vanuit die ideeën maken we beelden die geschikt zijn voor televisie. Ik zou het liefst iedere maand een programma met hem maken, maar ik vrees dat zijn agenda daar te vol voor staat".


Blauwe Plekken'


Van Veen heeft echter nog wel tijd kunnen vinden om samen met Van Gessel het muziekprogramma 'Blauwe Plekken' te maken. Dat is gebaseerd op zijn nieuwe, gelijknamige elpee. "Blauwe Plekken is opgenomen in België. Daar hebben we havens en andere kille plekken opgezocht om de beelden te maken. In tegenstelling tot 'Rode Wangen' is dit programma voor volwassenen gemaakt." "Bij de muziek van Herman van Veen vloeien kinderliedjes en nummers voor volwassenen vaak in elkaar over, maar vooral door de teksten is 'Blauwe Plekken, echt voor volwassenen. De Vara is van plan deze show in maart 1990 uit te zenden", aldus Van GesseL Ook van de hand van Herman van Veen is het idee voor de tekenfilmserie 'Alfred J. Kwak', waarvan de Vara in december de eerste aflevering uitzendt De Hilversumse omroep wil in ieder geval 52 afleveringen van deze Japans/ Frans/Nederlandse coproduktie op het scherm brengen.


Theatershow


Ter gelegenheid van de vijfenzestigste verjaardag van de Vara (in het najaar van 1990) zal deze omroep ook een registratie maken van de nieuwe theatershow van Van Veen. De opnamen voor dit programma worden gemaakt in het Amsterdamse theater Carré.

En als afsluiting van de reeks Van Veen-programma's, die de Vara de komende tijd uitzendt, wordt gewerkt aan portret van de veelzijdige Nederlandse kunstenaar. Daarin zal te zien zijn hoe Van Veen achter de schermen werkt, hoe zijn carrière is verlopen en hoeveel succes hij heeft in landen als Duitsland, Frankrijk en Japan.


'Rode Wangen', zondag Nederland 1, 18.10 uur