Gazet van Antwerpen

Liefhebbers van Herman Van Veen komen aan hun trekken bij de VARA

25 nov 1989

De VARA-televisie ligt het kinderlied na aan het hart. Het jaarlijks terugkerende en dit jaar qua vormgeving in een supereditie gegoten "Kinderen voor Kinderen" is daarvan misschien het beste bewijs. Als je dan ook een produkt op je bureau krijgt waarin Herman van Veen zijn kinderhart opent, ben je geneigd als een blije puber toe te happen. Herman van Veen staat immers voor kwaliteit. De teleurstelling is dan ook extra groot wanneer blijkt, dat "Rode Wangen", volgende zondag om tien over zes bij de VARA, niet meer is dan een serie bekende kinderliedjes in een - creatief gezien - uiterst mager decor.


Voor de omroep hield luilekkerland echter niet op bij deze ene "Harlekijn Holland-produktie" (de maatschappij van Herman), die regisseur en scenarist Ruud van Gessel in samenwerking met de VARA vervaardigde. Bij navraag blijkt het de eerste van een reeks Harlekijn-produkties op langere termijn te zijn. In de pen zitten verder zijn nieuwe Carrť-show, die in verband met het 65-jarig bestaan van de VARA op het scherm wordt gebracht. Daarbij wordt tevens een portret gemaakt van deze veelzijdige "clown", die internationaal volle zalen trekt.

Regisseur Ruud van Gessel: "Zijn succes in Duitsland is bekend, maar in Frankrijk is hij een geliefd chansonier en ook in Japan is hij een graag geziene gast. De bedoeling is om in het portret zijn veelzijdigheid aan bod te laten komen".


Blauwe Plekken ..


Verder gaat de VARA tweeŽnvijftig weken lang de tekenfilmreeks "Alfred J. Kwak" uitzenden en is de internationale produktie "Blauwe Plekken" in de maak. Dit programma, dat tevens een Duits, Engels en Frans broertje krijgt, wordt in de eerste twee weken van januari opgenomen en zal zich voorna-melijk richten op volwassenen, dus geen kinderprogramma zijn.

Ruud van Gessel: "Die show wordt opgenomen in BelgiŽ en zal in maart op de buis verschij-nen. We zijn momenteel op zoek naar koude plekken zoals de Antwerpse havens bijvoor-beeld".
Als het aan Ruud van Gessel ligt, maakt hij het liefst maande-lijks een programma als "Rode Wangen". "Het is wel een bewerkelijke show en dus duur", zegt hij. "Bovendien heeft Herman er wel genoeg repertoire, maar niet genoeg tijd voor".

Herman van Veen leverde de basis-ideeŽn voor "Rode Wan-gen". "En dan ga ik het verder uitwerken. Meestal wordt de vi-suele invulling geboren uit een illustratie of een foto. Het idee dat achter "Rode Wangen" zit, was dat het een beweging moest hebben. Wat de keuze van de liedjes betreft, kwam Herman met een voorkeurslijst en had ik ook wat favorieten op mijn ver-langlijstje staan. Nou, daar hebben we tenslotte uit gekozen".


Promotiestunt


Voor de opnamen van het programma werd als decor ge-bruik gemaakt van "Het land van Ooit", een sprookjesachtig kasteelpark, dat mede is bedacht door Herman van Veen. Dit park bij Drunen is namelijk geÔnspireerd op de belevingswereld van Herman. De ego-strelerij houd daar echter niet op. "Rode Wangen" is eigenlijk niet meer dai een knap bedacht promotie-stuntje. Onlangs verscheen namelijk onder dezelfde titel een elpee waarop het merendeel van het materiaal uit dit kinderprogramma is terug te vinden. De plaat is een prachtige compilatie die er bij kinderen ingaat als koek, Daarom is het misschien raad-zaam toch even de televisie aan te zetten, al was het alleen maar om de kleinsten een plezier te doen.