de Typhoon
Ale van Dijk

TV weekeinde

Van Veen tv-geniek cabaretier

25 november 1968

Van Herman van Veen (23) kan tv-kijkend Nederland in de komende jaren nog heel wat plezierige televisie-uurtjes verwachten. Toen hij vorig seizoen een stukje uit zijn veel geprezen cabaretrepertoire toonde, bleek hij al een tv-geniek cabaretier. Gisteravond, in zijn eerste speciaal voor de televisie gemaakte kleurenshow, bewees hij, dat hu een aanwinst van grote betekenis is. Het showtje van gisteravond zat vol ideetjes, die wij nog nooit in vergelijkbare binnen- en buitenlandse shows waren tegengekomen. Het was echter wat je noemt televisiecabaret... Van Veen voegde, via filmpjes, omroepster, cameragrapjes en foto's, een dimensie toe aan de mogelijkheden die hij op het toneel heeft gevolgd: een sprankelend, fris showtje, veelzijdig, intelligent, en gevoelig gepresenteerd. De balletgroep Pan's people en de gasten pasten er precies in.


De Herman van Veen-show was onderdeel van het uitstekende avondprogramma, dat de VARA gisteravond via Nederland 2 de kijkers aanbood. Terwijl half Nederland tussen half acht en half negen naar NTS-sport zat te kijken, spraken psychoanalyticus prof. Mitscherlich, prof. Röling. mr. Van Riel en mevrouw Mitscherlich over onderwerpen als: Hoe zal de wereld als er overal vrede is, in vrede kunnen blijven voortbestaan? Indringend gefilmde gesprekken met veel uitspraken, die op zich zelf al onderwerp van een reeks tv-programma's zouden kunnen zijn.

Na Van Veen was Mies Bouwman, na, een paar zwakkere afleveringen, weer terug op het niveau van de beste Mies-en-scčnes van het vorig seizoen. Er was ditmaal veel variatie: Ivens werd geëerd door Jan Blokker en Jan Kassies van de VPRO, er was een man, die zich onder adembenemende spanning in een veel te klein glazen kistje wrong, : Frans Halsema zong het prachtige liedje: Liefde in Buitenveldert.
Jan Hein Donner deelde mee, dat hij van Holland houdt, onder meer; omdat God, als hij zou bestaan, ons land reeds lang geleden in zee zou hebben gegooid en ook omdat de KVP nog steeds de grootste partij is en ook omdat de verdraagzaamheid er een compromis is van vele onverdraagzamen.

Mies filmde voorts Albert Mol op diens buitenverblijf in Lochem en Leo Vroman zat in de stoel. Vraag van Mies aan de dichter: 'Kunt u van dichten leven?'
Antwoord;'Heel kort.'

Dit VARA-menu was het beste tv- menu van het hele weekeinde. Van de zaterdagavond (compleet met het bekende Lou van Burg-gooi-en- smytwerk) noemen wij nog even de tweede film uit de serie World premiere als aanwinst.Ale van Dijk