Havenloods Botlek I

Herman van Veen zingt en vertelt een gloednieuw avontuur van wereldberoemde eend

Alfred Jodocus Kwak is écht

25 nov 2004

'Verboden te Lachen' heet de nieuwe voorstelling die zaterdag 27 november wordt gespeeld door Herman van Veen voor iedereen van 7 tot 107 jaar. De voorstelling is bijna exclusief voor het Theater aan de Schie in Schiedam.


Zo'n twintig jaar geleden vroeg het Residentie Orkest of Herman van Veen een symfonisch sprookje wilde schrijven, een ontmoeting voor kinderen met een symfonisch orkest. Hij dacht in eerste instantie aan een bewerking van het Paard van Troje, met het hele orkest in de buik van het paard, maar dat bleek praktisch onuitvoerbaar. Het werd uiteindelijk dus een sprookje over een eend. Herman van Veen vertelt over zijn creatie: "Toen onze kinderen nog klein waren, schreef ik het eerste verhaal van Alfred Jodocus Kwak. Dat kwam eigenlijk door twee dingen. Op een avond reed ik in mijn auto door de polder naar huis en ben toen per ongeluk tegen een overstekende eend aangereden. Vond dat heel verdrietig. Een paar dagen later zat ik thuis aan de telefoon en zag ondertussen hoe een moeder eend met zeven kuikentjes door onze tuin waggelde.
De meneer met wie ik aan de telefoon zat te praten, was de baas van een symfonieorkest. Hij vroeg of ik een sprookje kon schrijven en of ik dat dan kon komen vertellen en zingen. Zij zouden dat dan mooi kunnen begeleiden. Terwijl ik zat te kletsen met de man aan de telefoon dacht ik: zou die moeder eend misschien haar man zoeken? En hoe leg je een eend uit dat je een andere eend hebt doodgereden? 'Hallo, hallo', zei de stem in de hoorn van de telefoon. 'Wat denkt u?' Ik denk aan een eend," antwoordde ik. De man zei: 'Prima. U schrijft dus voor ons een sprookje over een eend'. En zo werd Alfred Jodocus Kwak geboren, per ongeluk. De uitvoering van het verhaal werd een groot succes. We speelden het 's middags voor alle schoolkinderen van Den Haag en 's avonds voor wie het ook nog wilde zien en horen.

Het geld dat we overhielden gaven we aan UNICEF. Dat vonden we een heel goed doel. We speelden het sprookje van Kwak daarna in heel veel landen. We maakten van die voorstelling een grammofoonplaat met prachtige tekeningen van Annet Knossen. En zo kwam van het één het ander: een boek, een stripboek met tekeningen van Harald Siepermann, een tekenfilmserie van 52 delen die in bijna de hele wereld werd vertoond. Er kwam van alles bij: stapels spullen, boeken, platen, video's dvd's, dingen en dingetjes. En vaak ging en gaat nog steeds veel geld naar goede doelen. Langzamerhand werd Alfred Jodocus Kwak wereldberoemd. Heb me wel eens afgevraagd hoe dat toch komt? Misschien omdat Alfred zo écht waar is. Omdat hij zich bij alles wat hij ziet en doet telkens weer afvraagt: 'Waarom?' En: 'Is dat goed?' Ik denk dat hij zal leven, totdat er niets meer valt te geven."

Slim plannetje

In de nieuwe voorstelling heeft de.Koning van Groot Waterland op het Jeugdjournaal zoiets ergs gezien dat hij niet meer kan lachen, zoiets ergs gezien dat niemand meer mag lachen. Ook Alfred Jodocus Kwak niet. En hij houdt juist zoveel van lachen. Dus bedenkt Alfred een heel slim plannetje zodat iedereen gelukkig weer mag lachen. Het avontuur van Alfred Jodocus Kwak vertelt het verhaal van de dieren in Conga Bonga die wegens hun afgevallen 'u-weet-wel' geen kinderen meer kunnen krijgen. Er is ogeld nodig om Pattexamol te kopen, zodat ze 'hem' er weer aan kunnen kleven. Maar hoe komen ze aan geld? Aan het begin van de regenboog staat een emmer vol. Waar moeten ze zoeken? De regenboog is overal! Herman wordt begeleid door Edith Leer- kes, Jannemien Cnossen, Wieke Garcia en het Harlekijn Danstheater o.l.v. Gaëtane Van Veen- Bouchez met Pepijn Kooien, Da- yna Martinez Morales, Teresa Söntgen, Cécile Poublon en Yoko El Edrisi. Alfred Jodocus Kwak wordt gespeeld door Lilja Hermannsdóttir. Herman van Veen zingt en vertelt.

Tot slot laten we de geestelijk vader nog even aan het woord: "Alfred Jodocus Kwak beschouw ik als een vreemd echtelijk kind, een tweedimensionale zoon die mij de oren van het hoofd vraagt. Op die manier kan ik via hem, stiekem, mijn antwoorden aan de wereld kwijt."

(D Herman van Veen zingt en vertelt een nieuw avontuur van 'Alfred Jodocus Kwak', 'Verboden te lachen ' voor jongeren van 7 tot 107 jaar. Fords Theater aan de Schie, Schiedam, zaterdag 27 november, aanvang 19.30 uur. Telefoon kassa: 010-2467467