GELDERS DAGBLAD
Bert Janssen

Het 'jongetje' Wilmink krijgt AOW

25 okt 2001

ENSCHEDE - Zijn pretogen fonkelen. Zijn adem, van onder die melancholische druipsnor en een rond brilletje, geurt naar Beaujolais of een Belgisch biertje. Willem Wilmink wordt vandaag 65.


Een jongen van twaalf met AOW? Ja, ouder is de ras-Enschedeër nooit geworden. Gelukkig maar. De kleine man die ooit Nederlandse literatuurwetenschappen doceerde, liefst met een accordeon nabij, is altijd als Twents kind blijven kijken én schrijven.

Een ventje dat veel leerde, en nooit vergat. Wilmink geneert zich niet voor zijn hang naar alles wat jong is: "Je toetst alles aan je kindertijd. Als kind heb je een bepaalde eenvoud, een directheid die je als volwassene kwijtraakt en die je als volwassene probeert terug te winnen. Bij mij is het kind-zijn een soort techniek, terwijl het bij kinderen spontaan is." Een techniek, het zich dwingen tot de blik van een 12-jarige? Hij beheerst dat tot in de perfectie öf hij is nooit ouder geworden. Vierde hij zijn zestigste verjaardag met een fiks feest onder dichtbroeders, nu is het relatief stil. Wilmink werd een paar jaar geleden door een herseninfarct getroffen. Met zijn kwakkelende gezondheid verandert de teneur van recent werk. 'Ben al ver op mijn weg/ van de wieg naar de kist/en wat ik bijleer lijkt steeds meer/op wat ik al wist/in de Java- straat', dichtte hij pas.

Onder jongeren, in zijn 'eigen' Enschedese Willem Wilmink- school is hij in zijn element. Het is maart 1999 en de scholieren houden de jaarlijkse gedichtenavond. Wilmink beoordeelt rijmpjes, nee, poëzie van jongeren. Hij is voordrager en jury-hoofd. De vulpen heeft hij in de aanslag voor een opwekkend woord of een kleine verbetering. Zoals alleen hij dat kan: mild, droog, humoristisch en vriendelijk. Hij glimt, prijst en beurt op. Kind onder kinderen, maar tegelijk hoofdmeester van het metrum.


Hommage op cd

De Vara eert de 65-jarige dichter met de cd 'Willem Wilmink, zijn mooiste liedjes'. Frank Deiman (1958), leider van het liedjesprogramma 'Wie Weet Waar Willem Wilmink Woont', heeft de cd al gehoord. "Er staat prachtig werk op, ook onbekendere nummers". Hans van Dijk van het Radio 2-programma De Bovenste Plank, selecteerde 25 liedjes.

Het radioprogramma besteedde zondag liefst zes uur aan de tekstdichter, een eer die eerder alleen Annie M.G. Schmidt te beurt viel. Volgens de bloemlezer vormen ze Wilminks beste werk. Vertolkers zijn onder andere Herman van Veen (Signalen), Wieteke van Dort |Arm Den Haag), Adèle Bloemendaal (Goeie Ouwe Geur) en Joost Prinsen (Die Mooie Kindertijd).Bert Janssen