DAGBLAD RIVIERENLAND
J. W. Zijderveld,
(ingez brief)

Herman van Veen

25 sep 1999

Het is een gezellig bioscoopbezoek. De warmte van de dag verspreidt zich over de volle terrassen. De zaal van het sfeervolle Figi-Theater in Zeist zit overvol. Later lees ik dat dit allen eigenzinnige types zijn geweest.


Niets van gemerkt, ik voelde mij er thuis. Na afloop praat iedereen met elkaar, we kennen elkaar niet maar samen hebben wij net een van de beste Nederlandse films ooit gezien. Zelden nog hebben wij een film gezien die je zo aan het denken zet en waar je dagen later nog vol van bent. Herman van Veen is gegroeid en wil ons mee laten groeien. Sommige recensenten zijn niet meegegroeid, die neuriŽn nog steeds 'neu-neu- neu-neueueus', bij het horen van zijn naam.

Persoonlijk ben ik eerst naar de film gaan kijken en had ik daarna een mening en een oordeel. Deze recensent bekritiseert de film zonder deze te bekijken, maar had wel al een gevoel. Vooral de zin, die tevens als kop werd gebruikt, 'het is toch net een verklede man', vond ik erg goedkoop. Zie de film en weet waarom. Na afloop van de film praten we gezellig als 'eigenzinnige types' onder elkaar, nog na met Herman van Veen zelf.

Een te zelfverzekerd man die irritaties oproept, nee zeker niet. Gewoon een mens die uitkomt voor zijn gevoelens en gedachten. Herman, Babette en andere medewerkers, die er alleen maar waren om gemakkelijk te scoren, bedankt voor een gezellige avond en een fantastische film die voor mij alleen al een verandering voor altijd zal zijn.J.W.Zijderveld
Nieuwegein.