UTRECHTS NIEUWSBLAD
Margriet Hunfeld

Herman van Veen zoekt fans op

25 aug 1999

Ze zullen er allemaal zijn, zaterdagavond vanaf 7 uur: de Bekende Nederlanders uit soap- theater- en kunstenaarswereld. Niet alleen zal Babette van Veen als actrice uit de opmerkelijke nieuwe film Nachtvlinder van Herman van Veen, dan met het publiek komen praten. Tijdens de eenmalige vertoning in Figi in Zeist zijn ook Ramses Shaffy en Arthur Kristel, de zoon van Sylvia Kristel en Hugo Claus aanwezig. Alleen Jules Croiset weet nog niet of hij komt. Herman van Veen gaat er hoe dan ook voor zitten.


De bedoeling is dat na afloop van de film vragen worden beantwoord. "Omdat Herman het prettig vindt zijn fans op te zoeken," aldus Olga Asscher van Universal Pictures Benelux.
Dat Van Veen, die in Utrecht werd geboren en daar vaak op zinspeelt, zijn publiek desondanks niet opzoekt in zijn eigen 'stadsie Utereg' doet op zijn minst wat vreemd aan.
Het heeft alles te maken met de promotietoer die hij tot en met 2 september door het land maakt. Tijdens die toer wil hij met zijn film- spelers uitsluitend naar steden die de film na de voorpremières ook nog blijven draaien. De feestelijke première is in Amersfoort; vanaf 2 september is de release en draait de film in zestien grote steden.

Fans

De première in Amersfoort heeft zijn reden: Herman van Veen wilde nu eenmaal niet naar Tuchinsky in Amsterdam, zoals iedereen dat altijd verwacht bij premières. Zijn fans zitten in de provincie en daar zoekt hij ze liever op," aldus Universal Pictures.

In Nachtvlinder wordt het verhaal verteld van een koning die niet tegen zonlicht kan. Om de koning te helpen ontstaan veel intriges en listen. De (rechtschapen) uitvinder van een blauwe helm, waarmee zonlicht kan worden aanschouwd, wordt vermoord door de boef die er beter van wil worden. Maar met de blauwe helm blijkt de koning onverwachts ook in staat te zijn de zielen van dode mensen, die opstijgen in de vorm van Nachtvlinders, waar te nemen. De koning vangt zo'n nachtvlinder in een piramide van blauw glas. Die piramide wordt tijdens de voorpremières als omlijsting voor enkele optredens. Vriend en medebedenker Piet van der Plas draagt voor aanvang van de film een tekst voor van Herman van Veen. Na afloop van de film zingt Van Veen zelf enkele songs uit de film, begeleid dooreen muzicktape. Daarna volgt publieksdiscussie met Herman Van Veen en de drie hoofdrolspelers. Aan Nachtvlinder is vijf jaar gewerkt. De cabaretier werkte eerst een idee uit, schreef een script en voltooide de film in een jaar.

Dat Van Veen naar Zeist komt voor de eenmalige vertoning en voorpremière van zijn film wordt door Figi als een eer beschouwd. De filmmaker en cabaretier koos voor die locatie vanwege het multifunctionele karakter. De bioscoopzaal is eveneens geschikt als theaterzaal.
Belangstellenden kunnen kaarten reserveren via 0900 3444934 of op de avond zelf aan de kassa een kaartje kopen, waarbij uitsluitend de toegangsprijs voor de film wordt berekend.Margriet Hunfeld