Haagsche Courant

Herman weer even bij ons25 juli 1982
Amsterdam — Het gaat Herman van Veen die hel komend najaar vijftien jaar op de planken zal staan, voor de wind. Eind augustus brengt hij een serie voorstellingen in het Amsterdamse theater Carré — waar hij ook al tien jaar lang. een trouwe gast is — en vervolgens gaat hij in oktober drie weken lang naar Antwerpen.


Voorlopig zijn dat trouwens de enige Nederlandstalige aktiviteiten van Van Veen. In het afgelopen seizoen heeft hij het Duitse taalgebied uitgebreid bediend met een tournee, die door de Bondsrepubliek, Zwitserland, Oostenrijk, België en de DDR voerde. Aan deze reis, met 108 voorstellingen dankt hij 'das goldene Konzertticket', een onderscheiding die Duitse organisatoren toekennen aan artiesten die op een tournee meer dan 100.000 bezoekers krijgen.

Ook Hermans platen doen het goed bij de Duitsers. Behalve de Duitse versie van 'Iets van een clown' zijn nu ook de elpees 'Herz' en 'Die Anziehungskraft der Erde' uitgebracht. Laatstgenoemde hield het negen weken uit in de Duitse LP-top-75, en kreeg bovendien de 'Schallplattenpreis" te vergelijken met onze Edison.

Binnenkort verschijnt ook een Duitse bewerking van het onlangs in Nederland verschenen boek 'Onder één dak', met teksten, notities, aforismen en gedichten.

Voor de Nederlanders blijft, behalve de serie in Carré, alleen nog een reeks van vier televisieprogramma's over, die deze zomer door de KRO zullen worden uitgezonden. De opnamen zijn begin vorig jaar gemaakt.
Er is aan meegewerkt door onder anderen Anne-Wil Blankers, Ramses Shaffy, de Ierse acteur Cyril Cusack, het Harlekijn Danstheater en het Italiaanse duo I Colombaioni.