Drontens Nieuwsblad

Project met Veel klein geld van de grond getild

Herman van Veen opent Colombinehuis

25 mrt 1997

BIDDINGHUIZEN - Met het overhandigen van een grote gouden sleutel aan zijn zus Mary van Veen, die het huis gaat beheren, verrichtte Herman van Veen zaterdag de openingshandeling van het Colombine- huis aan de Spijkweg in Biddinghuizen. Het Colombinehuis gaat plaats bieden aan kinderen die er, om wat voor reden dan ook, eventjes tussenuit moeten.


Mary van Veen, op haar beurt, overhandigde de gouden sleutel aan de toekomstige gebruikertjes van het prachtige Colombinehuis, die de deur ermee openden. Het Colombinehuis gaat plaats bieden aan telkens acht kinderen, die samen met hun familie en of vrienden, tien dagen gaan doorbrengen in deze bijzondere accommodatie. Zoals de cabaretier en beschermheer van de Stichting Colombine het in zijn openingstoespraak verwoordde, is het bedrag dat nodig was voor de realisatie van dit project bijeengebracht met 'verbijsterend veel kleingeld', daarmee doelend op de vele acties die er al gehouden zijn ten behoeve de Stichting Colombine.

Groot geld

Tijdens de feestelijke opening kwam er echter ook groot geld aan te pas. Teneinde de exploitatiekosten, die worden geraamd op ongeveer één miljoen gulden per jaar, te bekostigen, boden de Nederlandse apothekers, verenigd in de KNMP, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie, een cheque aan van maar liefst vijfhonderdduizend gulden. In de toekomst zullen ook de inzamelacties voor het Colombinehuis doorgaan. Daarbij ondervindt het Colombinehuis de steun van onder meer de 'Loopgroep Biddinghuizen' die met het organiseren van sponsorlopen en hand- en spandiensten in en om het Colombinehuis bijzonder actief zijn.

Colombientje

Dan is er ook nog Colombientje, het nichtje van Alfred Jodocus Kwak, een geesteskind van Van Veen. Ook Colombientje, tijdens de opening van het naar haar genoemde huis 'in levende lijve' aanwezig, gaat ervoor zorgen dat er geld blijft binnenkomen. Een speldje met haar beeltenis wordt verkocht bij alle Nederlandse apothekers en in de toekomst zullen stripalbums over haar verschijnen en de hoop is al gevestigd op een televisieserie. Het is de bedoeling dat Colombientje op z'n minst nét zo bekend gaat worden als haar beroemde neefje Alfred Jodocus Kwak.

Binnenkort zullen de eerste families hun intrek nemen in het Colombinehuis. Er is inmiddels al een wachtlijst voor belangstellenden. ,,We wisten dat de nood hoog was, dat er grote behoefte was aar. een huis als dit. maar dat die nood zo onvoorstelbaar hoog was. hadden ook wij niet verwacht", aldus Herman van Veen. Het bijzondere aan het Colombinehuis is volgens hem dat kinderen mèt hun sociale niet ouders broertjes, zusjes en vriendjes hoeven te missen tijdens een vakantie.