Haagsche Courant
Frand Happel

Herman van Veen unplugged

24 dec 1998

Eeerste Kerstdag staat bij de KRO in het teken van Herman van Veen.'s Middags vertelt Herman van Veen in "Dat gebeurt elke elke dag' op muzikale wijze samen met Lori Spee zijn kerstverhaal en 's avonds zingt hij in 'Persoonlijk' een groot aantal van zijn hits. Warme televisie op een kille decemberdag.


Voor zijn verschijningen op televisie was Herman van Veen de laatste jaren onder dak bij de NCRV. Die verbintenis is nu echter verleden tijd. Waardoor precies de verhouding is bekoeld, klinkt! door in de woorden van Van Veen als hij zegt: "Het gaat er tenslotte om wat je mag zijn".
Korom: zowel de mens als de arties Hnrman van Veen kreeg, van de NCRV niet (meer) de speelruimte die hij wilde. "We deden veel, een beetje heel veel, maar inhoudelijk was het voor mij toch niet genoeg".

Frank Jansen, hoofd drama van de KRO, werkte vroeger bij de platenmaatschappij EMI. Het toen nog ontluikende talent Van Veen werd door Jansen voor EMI begeerd. Dat lukte niet. Jansen: "Niettemin ben ik Herman altijd blijven volgen. Hij is, een begenadigd chansonnier, ben fantastische repertoire-zoeker. hij heeft tegelijkertijd goede smaak en een tomeloze energie. Het is zó'n powerpack, z'n geladen persoonlijkheid, dat het zonde was dat de NCRV alleen van hem gebruik maakte als de clown in het theater".
Nu, vele jaren later, zijn hun wegen bij de KRO toch samengekomen. Herman van Veen:"Mijn productiemaatschappij Harlekijn en ik zochten een partner die wilde wat wij graag wilden doen. Welnu, die hebben we gevonden".
Belangrijkste aanzet tot wat 'een soort raamovereenkomst' wordt genoemd, was de financiële deelname van de KRO in Van Veens nieuwe bioscoopfilm 'De nachtvlinder'. Uit die film zal, aangevuld met extra materiaal, ook een vierdelige televisieserie worden samengesteld die de KRO in 2000 gaat uitzenden.

In het komend jaar zijn vier programma's voorzien onder de titel 'ln vieren'. Herman van Veen spreekt daarin telkens met een bijzondere gast en wisselt daarmee ervaringen uit over een of meer van zijn liedjes.

Maar de de eerste resultaten van de nieuwe combinatie zijn al met Kerstmis te zien. Twee Van Veen-programma's op Eerste Kerstdag, 's Middags voor de hele familie 'Dat gebeurt elke dag' en 's avonds laat 'Persoonlijk'.

Herman van Veen is uiterst tevreden over de samenwerking tot nu toe. "Ik maak het nu mee dat er gesprekken zijn over de , inhoud van een programma. Dat is nieuw voor mij. Hier, bij de KRO, heb ik op de een of andere manier vrienden gekregen. Bij de NCRV was alles veel zakelijker. Wat ik nu ook ineens ervaar, is respect voor het anders zijn. Er is in vijftig jaar van allerlei verschoven, het lijkt er op of tegenwoordig alles te koop is. Dan doet het op de een of andere manier goed als je ineens met mensen kunt werken die ergens in geloven. Dat het niet alleen gaat om dat kutgeld. Ja toch? Om je heen zie je overtuigingen sneuvelen als vlughout. Het begrijpelijke onbegrijpelijk maken. Dat is een van de taken van de kunst. En daar krijg ik' bij de KRO de gelegenheid voor.

'Elke dag'

In 'Dat gebeurt elke dag' vertelt Herman van Veen het kerstverhaal in zijn eigen bewoordingen. Wie zijn zo persoonlijke taalgebruik kent, zal een aantal typisch Van Veensiaanse verbeeldingen tegenkomen. Zoals: 'Alles wat koud is wordt kleiner. Mieren zijn dus eigenlijk koude olifanten'. Of: 'Er verscheen een elf, of een twaalf. En: 'Jozef en Maria maakten voor hun kindje een bedje van eiken-, kersen- en zoethout'. Van Veen krijgt daarbij assistentie van Lori Spee, de hier gewortelde Amerikaanse zangeres, die nog onverminderd eenjj warm stemgeluid heeft en in dit programma een welhaast ideale koppelgenoot is.
Precies zoals 'een willekeurig aardig meisje' zich dat vooraf wenste, bestaat de muzikale be%, geleiding uit twee gitaren en een cello en doet een jeugdig, dansgroepje precies de onbeholpen pasjes die zo leuk zijn bij een dergelijke gelegenheid.
Zo kon 'Dat gebeurt elke dag" iets als een ouderwetse kerstHl vertelling met een frisse adem worden. Warm, aantrekkelijk en puur televisie. Bij de KRO gaat de waardering overigens nóg verder. Frank Jansen althans: "Ik ben er zelf heel erg kapot van".

'Persoonlijk'

Aan het op de late avond van Eerste Kerstdag uit te zenden 'Persoonlijk' is volgens regisseur Hansje Bunschoten 'ongelooflijk intens gewerkt'. Dat is aan dat programma ook wel af te zien, hoewel het minder de beoogde 'muzikale biografie' van Herman van Veen is geworden, dan een toonbeeld van het grote speelplezier dat muzikanten met elkaar kunnen hebben.
In het ensemble dat Van Veen, omgeeft schuilt namelijk zoveel zin in fijne muziek, en is bovendien zoveel talent vereend, dat de intentie van die muziek daardoor als het ware zichtbaar wordt.
Van Veen: "Dat is onvermijdelijk als je iets werkelijk met elkaar doet. Ik heb er vreselijk veel plezier aan beleefd. Want: in zekere zin stol je de tijd. Televisie is een soort stuifzwam.- Pffft, en het is weg. Gelukkig heb je dan de liedjes nog". Achtereenvolgens zingt Van Veen 'Hilversum III', 'Du bist die Ruh', 'Anne', 'Voir un ami pleurer', 'Wenn ich mir was wünschen dürfte', 'Wie', 'Als het leven net iets anders was gegaan', 'Later' en 'Is dit alles'. Ieder liedje wordt aanvankelijk vooraf gegaan door Van Veen die op een Hollands strand een bijpassende herinnering ophaalt. Op twee derde van het programma verdwijnt dat strand en verblijven we uitsluitend nog in de studio. Wellicht dat dat stijlbreukje behoort bij wat door Hansje Bunschoten wordt genoemd als een van de facetten van haar samenwerking met Van Veen: "Er zijn dingen die ontstaan zonder dat je het tevoren hebt kunnen bedenken".

En: "Het meest fascinerende voor mij was bet ogenschijnlijke gemak waarmee Herman een programma kan neerzetten. Hij kan daar zó mee bezig zijn, dat hij het in feite regisseert. Ik heb tijdens deze productie geleerd, datje zoveel plezier kunt hebben met iets wat hartstikke moeilijk is. Datje in de regiekamer het gevoel kunt krijgen: zó makkelijk, het zal toch niet waar zijn! Het is een genot om daarmee in aanraking te mogen komen".

Gedragen

Prachtig allemaal, maar het neemt niet weg dat in 'Persoonlijk' niet alles nauwkeurig klopt. Zo horen we in 'Hilversum III' wel voluit de zilveren tonen die Stocholo Rosenberg uit zijn gitaar tovert, maar niet de twee violen die gezien het beeld toch ook meedoen. Klankregie is ook een vak. De sfeer als totaal is te gedragen bij zoveel muzikanten-plezier en het Doe Maar-succes 'Is dit alles' krijgt in de versie van Van Veen een nogal zeurderig toontje, waardoor 'Persoonlijk' toch een beetje als een kerstkaars uitgaat.

Frank Jansen: "Dit programma is gemaakt om de echte Van Veen-fans te behagen. Herman van Veen unplugged, die hiermee warm, heel erg prettig en veelzijdig onder de aandacht van een groot publiek kan komen".Frands happel