EINDHOVENS DAGBLAD
Pleun van Stralen

Het Kerstverhaal gezongen

24 dec 1998

"Wat zullen we doen met Kerstmis?", vraagt Herman van Veen aan een meisje dat zijn dochter zou kunnen zijn. "Naar opa en oma? Naar het pannenkoekenhuis? Of gaan we gewoon een videootje halen?"
Het meisje kijkt bedenkelijk: "Nee, kunnen we er niet zelf eentje maken, een video?" "En waar moet die dan over gaan?", wil Herman weten.
"Over Kerstmis natuurlijk, dat er een kindje is geboren."
"Maar dat gebeurt toch elke dag?"Dat gebeurt elke dag is de titel van het kerstprogramma rond Herman van Veen, dat de KRO op Eerste Kerstdag uitzendt, gevolgd door Van Veens liedjesshow Persoonlijk. In Dat gebeurt elke dag vertelt en zingt Van Veen het kerstverhaal samen met Lori Spee, Edith Leerkes (gitaar), Olga Franssen (gitaar), Anne Knappstein (cello) en de jonge meiden van het Colombine Kinder Danstheater, onder leiding van Magda Samson.
Het is het klassieke, eeuwenoude kerstverhaal, maar dan verteld op Van Veens eigen manier, voorzien van eigen tijdse humor. "Het is een grappig programma geworden voor kinderen, zonder dat 't infantiel werkt", legt Frank Jansen, hoofd drama van de KRO uit. Van Veen nam na de voorvertoning van Dat gebeurt elke dag de proef op de som: "En... hebben jullie ook een beetje gegrinnikt?" Er wordt eenstemmig geknikt.

Middeleeuws

Het kerstverhaal mag dan een eigentijds Herman van Veen-jasje hebben gekregen, de nummers zijn zoveel mogelijk origineel gebleven, variŽrend van Stille nacht, Heilige nacht tot Sneeuwklokje tingelin- geling. "We hebben voor mooie, veelal klassieke liedjes gekozen", legt Van Veen uit. "Die iedereen mee kan zingen, maar ook middeleeuwse, Franstalige liedjes die de Schelde nog nooit hebben gepasseerd."
Het maakt daarbij niet uit dat de kinderen, en ook vele volwassenen, de tekst niet kunnen verstaan, vinden zowel Van Veen als Jansen. "Het programma is helemaal doordrenkt van het kerstgevoel. Dat komt ook zonder tekst wel over", aldus Jansen.

Persoonlijk

Persoonlijk daarentegen, het andere programma van Van Veen dat de KRO laat op-de avond uitzendt, heeft eigenlijk helemaal niets met kerst te maken. "Dat is puur toeval", legt Jansen uit. "Hoewel het absoluut niet misstaat op zo'n avond." Persoonlijk is een muzikale, nostalgische biografie, live gezongen, waarin Herman van Veen belangrijke momenten in zijn leven in herinnering terugroept en vertelt en deze met liedjes uit zijn grote repertoire illustreert.

"Elk liedje dat je zingt, is een schilderijtje of brief uit je leven dat je naar de mensen stuurt", vertelt Van Veen. "De muziek en de tekst zouden eigenlijk alles moeten zeggen, maar soms kan een eigen toelichting een heel ander licht op het nummer werpen."

Bekend

De nummers die Van Veen in Persoonlijk zingt, zijn bijna allemaal bekend bij het grote publiek. Er zit niets nieuws bij. Het zijn overigens niet alleen nummers van hemzelf, zoals Anne en Hilversum III, maar ook liedjes van onder anderen Jaques Brel en de groep Doe Maar.

Hansje van Bunschoten, regisseur van Persoonlijk: "Het is de bedoeling om mensen die hem al van vroeger kennen, om die te behagen."

Eerste Kerstdag, Nederland 1, 16.44 uur en 22.48 uurPleun van Stralen