HENGELO'S DAGBLAD

Van Veen voor jeugd

24 nov 1989

HILVERSUM - Afwisselend serieus, komisch en ontroerend is het ongeveer dertig minuten durende liedjesprogramma 'Rode Wangen' van Herman van Veen en regisseur Ruud van Gessel, dat de VARA zondag uitzendt. Een dozijn getrainde, jeugdige, balletdansertjes en even zoveel ongeschoolde, maar al even enthousiast huppelende en dansende kindertjes komen daarbij in een sprookjesachtige ambiance in actie.


Het draait om bekende liedjes als 'Dikkertje Dap', 'Opzij, Opzij, Opzij' en minder bekende teksten als 'De Tijd Tikt', het instrumentale 'De Clowns', 'Het Zeemansliedje' en Tante en Oom in Laren'. Het zijn afzonderlijke filmpjes, die speels in elkaar overvloeien en waar als rode draad de muzikale gelegenheidsfamilie van Van Veen fungeert. Hijzelf zingt, danst en acteert en smelt ook op speelse wijze de beelden aaneen van kinderen, die op een natuurlijke, maar evenzo verrassende wijze figureren in de bijbehorende klankenpotpourri. Er zijn dartele tempo-nummers, gevoelige ballades en opmerkelijke verhaaltjes, die met slechts één camera treffend zijn geregistreerd.

In de sprookjesachtige produktie is Herman de centrale figuur en draait het verhaal om zijn liedjes, maar toch stelt hij zich gelijkwaardig op met de kinderen en domineert niet. Aannemelijk is dat ook veel volwassenen naar 'Rode Wangen' zullen kijken. Zij kunnen echter binnenkort bij de VARA ook 'Blauwe plekken' zien, een rijpere tegenhanger van 'Rode Wangen', waarbij ouderen, die misschien hun hoofd in de maatschappij al menig maal hebben gestoten, kunnen zien en horen dat niets menselijks Herman van Veen vreemd is.