VOLKSKRANT
Mieke Zijlmans

Cabaretiers praten niet over cabaret

24 sep 1999

Wad is leuk? Nederland 3, 2I.27 uur.

Aan een cabaretier moet je nooit vragen hoe zijn programma's tot stand komen. Bert Visscher, cabaretier en televisiemaker, is daar heel stellig in. Bel Herman van Veen, Brigitte Kaandorp of Martin van Waardenberg maar op. Zeg tegen ze dat je voor de televisie met ze wilt praten over hoe ze het voor elkaar krijgen een liedje of een sketch te verzinnen. Geheid dat ze je in je gezicht uitlachen en dan gauw ophangen. Dat soort diep gepsychologiseer en geanalyseer - geen cabaretier die er een zinnig antwoord op heeft.


Waarover praat interviewer Bert Visscher dan wel in zijn serie Wad is leuk? In totaal komen zes van zijn collega's aan het woord. 'Ik praat met mijn gast over "het vak". Over wat je doet wanneer iemand in de zaal zich opvallend zit te vervelen. Of wanneer een toeschouwer veel te laat binnenkomt. Maar vooral wil ik het hebben met deze mensen-die- het-kunnen-weten over wat volgens hen leuk is, of liefst zelfs briljant.'

Het resultaat zijn korte gesprekjes. Die worden onderbroken door fragmenten van cabaret- en komedieprogramma's. Vorige week vrijdag had Visscher Erik van Muiswinkel op bezoek, vanavond is de beurt aan Paul de Leeuw.
Visscher ontvangt hen in een hotel op het waddeneiland Schiermonnikoog. Zelf zit hij daar vaak om te schrijven aan zijn theaterprogramma's. Toch is deze formulé niet Villa Felderhof-achtig, noch een verkapte vorm van Zomergasten. Visscher wil helemaal niet graven in het privé-leven van zijn gasten, of in hun levensvisie. Beetje zwemmen, beetje vliegeren, beetje zeilen en ondertussen babbelen, is de bedoeling.

Nadeel van die formule is dat die staat of valt met het talent van de gast om voor de vuist weg boeiend te vertellen. Anders is er het gevaar dat de cabaretfragmenten die de gesprekjes doorsnijden, veel leuker zijn dan de interviews waar het om begonnen is. Dat was tenminste het geval in de aflevering met Erik van Muiswinkel, vorige week.

De stukjes Theo Maassen, French & Saunders en Van Waardenberg & De Jong zijn briljant, terwijl het interview met Van Muiswinkel slapjes aan de oppervlakte blijft.
Te voorzien is dat gasten als Jenny Arean, Herman van Veen en Brigitte Kaandorp spannender televisie zullen opleveren. Visscher: 'Dat zijn mensen bij wie ik niks meer hoef te zeggen, die hebben uit zichzelf een hoop te vertellen. Jenny Arean vind ik een heel apart wijf. Met haar heb ik het vooral over de zang en over de strot gehad. Bij Herman van Veen zat ik als 18-jarig jongetje zelf ademloos in Carré.'

'Ik heb iets met mensen die, als ze het podium op komen, er echt staan. Als dat een cabaretier lukt, staat-ie al met 1-0 voor. Kom je het podium op terwijl het publiek denkt: "Mwah, laat eerst maar eens wat zien", dan sta je meteen met 1-0 achter. Als Kaantje - Brigitte Kaandorp dus - gewoon alleen maar binnenkomt in een café, dan is het al feest. Daarom vind ik haar een bijzonder mens. 'Dat is wat je noemt presence. Zo gauw zulke mensen een podium op komen, is er sfeer in de zaal. Dat hebben ze alle zes, en daarom heb ik deze mensen uitgenodigd.'Mieke Zijlmans