de Gelderlander
RIEKE VEURINK

'Ze waren helemaal weg van mijn roos'

24 feb 2004

Cobi van de Kuit is beeldend kunstenares. Voor de Stichting Roos (van Herman van Veen) maakte ze monumenten die de hele wereld over gingen. Het grote monument wordt zaterdag onthuld in Arnhem.

Haar huis staat in Ede, maar je waant je er in Zuid-Amerika. Er zijn grote lichte ruimtes, die vol staan met gekleurde dingen. Het huis van kunstenares Cobi van de Kuit straalt letterlijk warmte uit. Vanuit de achterkamer heb je een goed uitzicht op de grote tuin. En daar zie je grafstenen.

Nou ja, eigenlijk zijn het grafmonumenten. Die maakt Van de Kuit, in opdracht van vrienden of familie van mensen die overleden zijn. Maar ze maakt meer: cirkelvormige kunstwerken met een roos erop. En die zijn voor Stichting Roos. Het grootste wordt zaterdag onthuld in Arnhem. Maar laten we bij het begin beginnen. o Stichting Roos is een club die is opgericht door Herman van Veen en als doel heeft aandacht te vragen voor het onbekende kind.

Net zoals je het graf voor de onbekende soldaat hebt, moeten er, wat Van Veen betreft, overal ter wereld monumenten komen, waar mensen naartoe kunnen gaan om een onbekend kind te herdenken. Dat kan een doodgeboren kindje zijn, maar ook een kind dat in een oorlog gesneuveld is. Bovendien vecht de stichting voor de rechten van kinderen die nog leven.
Een paar jaar geleden waren twee bestuursleden van Stichting Roos op bezoek bij Van de Kuit. Ze hadden elkaar ontmoet op een expositie. Van de Kuit: "We liepen door de tuin, en ik liet hun een aantal van mijn grafmonumenten zien. Op een van die monumenten had ik een roos geschilderd. En van die roos waren ze helemaal weg."

Vandaar dat de stichting aan Van de Kuit vroeg of zij een monument met zo'n roos erop voor hen wilde ontwerpen. En dat wilde de kunstenares wel. Ze maakte een platte schaal van acrylaat, een kunststof die eruit ziet als glas. De achtergrond schilderde ze groen op n baan in het midden na. Van de Kuit: "Als je het werk op de grond legt, zie je de kleur van de aarde erdoorheen. Dus hij ziet er in Egypte anders uit dan in Frankrijk. Op de linkerhelft van het werk schilderde Van de Kuit een roos en op de rechterhelft de doornen. "Een roos is een prachtige bloem, net als het leven, maar je kunt je er ook aan verwonden", legt Van de Kuit uit. Stichting Roos werkt aan een groot monument vlakbij Arnhem.
De bedoeling is dat er een Stonehenge- achtige verzameling stenen verrijst. Verscheidene landen leveren een steen voor het monument, en in ruil daarvoor krijgen ze een kleine versie van de schaal van Van de Kuit. In Arnhem kmt een grote versie van de schaal te liggen. Inmiddels werken Zweden, Frankrijk, Aruba, Egypte en Ijsland mee aan het project. Van de Kuit: "Dat is geweldig. Want als we al geen aandacht voor het kind hebben, waar moet het dan heen met de wereld?"

Zaterdag om 11.00 wordt het monument onthuld op Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen (afslag Arnhem Noord vanaf de A12, dan linksaf richtingTertet). Bij de onthulling zullen Herman van Veen en prinses Irene aanwezig zijn en zal Introdans optreden.Rieke Veurink