het Binnenhof

Bezoekers aantal Herman van Veen teleurstellend24 augustus 1983
DEN HAAG — Het aantal mensen dat naar de voorstellingen van Herman van Veen in het Congresgebouw trok, is tot dusver teleurstellend geweest. Dieptepunt was een aantal van 200 bezoekers afgelopen zondagavond. Gisteravond steeg het aantal naar ongeveer 300; verwacht wordt, dat in de loop van deze week de (toneel)zaal met 500 zitplaatsen nagenoeg geheel gevuld zal zijn.


Aanvankelijk lag het in de bedoeling Herman van Veen in de grote zaal te laten optreden, waar 2000 stoelen staan. Maar toen uit de voorverkoop bleek dat de belangstelling ongemeen laag zou worden, werd besloten de voorstellingen in de veel kleinere toneelzaal te laten plaatsvinden.

„Tweehonderd man in een ruimte voor 2000 lijkt helemaal niks", aldus een woordvoerder van het Congresgebouw. „Dat kun je een man als Van Veen niet aandoen, die onmiddellijk bereid bleek in de toneelzaal te willen spelen. Die staat ook niet graag voor aap.
Voor de geringe belangstelling zijn achteraf verscheidene oorzaken gevonden. Tot hoofdschuldige is het buitengewoon3 mooie zomerweer verklaard. „Een landelijk verschijnsel. De mensen zitten met dit soort weer liever in de tuin of op het balkon dan in een toneelzaal. Daar komt bij, dat Herman van Veen ook in april in het Congresgebouw te vinden was.

Dat het lopende programma is gebaseerd op het vorige, met een groot aantal nieuwe nummers, zal eveneens nogal wat mensen thuis hebben gehouden. Die wachten tot Van Veen met een toaal nieuw programma komt. En dan speelt de minder rooskleurige economie natuurlijk ook een rol".

Toch worden de komende dagen meer mensen verwacht, althans een volle toneelzaal. „Veel vakantiegangers komen terug, men heeft het salaris ontvangen en langzaam zal bij het publiek bekend worden, dat Van Veen echt een schitterende show brengt, met uitstekende nieuwe nummers", aldus de woordvoerder van het Congresgebouw.