SPITS!
Anna Mees

Muzikale terugblik op het leven van Jacky Kennedy

24 feb 2003

Via Stichting Bekijk 't leveren jongeren wekelijks een bijdrage aan Spits. Zij doen dat per toerbeurt en steeds naar aanleiding van een voor- stelling. Deze week: Anna Mees (16).


LEIDEN - In het oudste theater van ons land, De Leidse Schouwburg, zag ik vorige week maandag de Engelstalige voorstelling The First Lady, ge´nspireerd op het leven van Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. De choreografie is gemaakt door Vicky Derks. De muziek en de tekst van de songs in deze voorstelling zijn van Lori Spee. De regie is in handen van Herman van Veen, met wie Lori Spee eerder al samenwerkte.

Even moet je wennen dat de voorstelling Engels gesproken is, maar al snel sleept de Amerikaanse zangeres Lori Spee je mee in het tragische levensverhaal van deze first lady. Ze richt zich in de voorstelling tot haar kleindochter RosÚ, aan wie ze haar levensverhaal vertelt. Het stuk speelt zich af in de laatste week van Jacky's leven. Een mysterieuze chauffeur (Saskia van Basten Batenburg) maant haar telkens dat haar tijd gekomen is. De chauffeur symboliseert de Engel des Doods.

Lori Spee speelt en zingt de terugblik op haar leven. Ze heeft een prachtige stem en weet je daarmee echt te ontroeren. Ze laat je bijna voelen wat deze first lady gevoeld moet hebben. Ondanks alle rijkdom is dat niet al te veel geluk geweest. Door haar huwelijk met John F. Kennedy, voor wie 'seks niet meer betekende dan een kopje koffie', leefde ze het ge´soleerde leven van een presidentsvrouw. We zien dan ook die eenzaamheid, de dood van haar twee dagen oude baby en de moord op haar man en diens broer, Robert. Ook het al snel op de klippen gelopen huwelijk met de multimiljonair en Griekse reder Aristote- les Onassis wordt niet verzwegen.

Jacky's huishoudster, gespeeld door GaŰtane Bouchez, is haar vertrouwenspersoon. Zij luistert en ondersteunt deze doodzieke vrouw en moet haar grillen accepteren. Ze uit zich vaak door te dansen, wat ze heel erg mooi doet in deze voorstelling. Bij het nummer 'Twisting in The White House', gaat ze compleet uit haar dak. Wat erg leuk is om naar te kijken.

The First Lady,.gezien: 17 feb. Info: 035-602 68 02Anna Mees