Dagblad Flevoland
COR NIJMEIJER

Ook spin stoort veelzijdig zangeres Lori Spee niet

24 jan 1998

BIDDINGHUIZEN: Colombinehuis, Lori Spee en band, donderdag 22 januari

Drie avonden (donderdag, vrijdag en zaterdag) treedt Lori Spee deze week op in het theatertje van het Colombinehuis aan de Spijkwg in Biddinghuizen. De link met Herman van Veen, n van de initiatiefnemers van dit vakantiehuis voor kinderen, is duidelijk.


Lori werkt intensief samen met Van Veen en ook tijdens deze Voorstellingen, om geld voor Colombine in te zamelen, zingt zij veel van zijn werk (in Engelse vertaling). Maar ook nummers van eigen hand, want de veelzijdige Lori is niet alleen zangeres; maar ook tekstschrijfster en componiste.

Het programma bestaat voornamelijk uit een selectie. van nummers, die op haar in Florida opgenomen cd Promises staan. Met het verschil, dat zij nu met jonge Nederlandse begeleiders werkt. Het repertoire van de Amerikaanse Lori Spee; die al vele jaren in Nederland woont, bestaat uit mooie,' ingetogen ballads, swingende nummers en het hele scala daartussen. Het is een ijzersterk, gedegen, maar wel traditioneel repertoire met weinig verrassingen.
Ogenschijnlijk met groot gemak gebracht, maar de zangeres toont een grote concentratie en inzet. Donderdagavond" bleek zelfs een spin die voor haar voeten liep, die concentratie niet. te kunnen verstoren, al gaf ze te kennen erg bang vr spinnen te zijn! De band, bestaande uit Milan Bonger (saxofoons en dwarsfluit). Willem Friede (vleugel' synthesiser), Arthur Lijten (slagwerk), Taco .'Nieuwenhuizen Segaar (basgitaar) en - Andreas Suntrop (gitaar), begeleidt goed en ondersteunend. Veel ruimte om te soleren krijgen ze niet. Een beetje saxofoon en toetsen, maar verder komen ze alleen uit hun begeleidende rol los bij de jazzy en Zuid-Amerikaans gearrangeerde nummers. Die dan ook een welkome afwisseling vormen met de ballads, waarvan de arrangementen veelal op hetzelfde, herkenbare stramien gebaseerd zijn.

Dat neemt niet weg, dat Lori Spee een prachtige stem heeft en over.alle registers beschikt, die ze dan ook gebruikt. Van een ingetogen 'Do you remember' gebaseerd op een Van Veen-lied naar een gedicht van Hans Lodeizen, en vandaar weer vertaald in het Engels, tot de mooie (en terechte daarvoor uitgekozen) titelsong 'Promises' en de voor Herman van Veen geschreven titelsong 'Butterfly' voor zijn nog uit te brengen speelfilm 'Nachtvlinder'.COR NIJMEIJER