de Brug (Venlo)
Ruud Linssen

Nard Reijnders, 18 jaar muzikant bij Herman van Veen

"Soms vind je het in de spanning van een lange noot."

24 jan 1995

Achttien jaar is hij musicus aan de zijde van Herman van Veen. Samen met de kale charismaticus en toetsenist Erik van der Wurff reist Nard Reijnders over de wereld. Broekhuizenvorst bleef steeds z'n thuishaven. Het is typerend voor een saxofonist wiens bescheidenheid in de afgelopen twintig jaar opgevuld raakte met iets dat zelfwaarde genoemd mag worden. Een werkweek wordt regelmatig over de honderd uur getild. Solo-projecten lopen uiteen van deuntjes voor SBS 6 tot een muzikale 'ondergrond voor een documentaire. Ulumka'an, een veertig minuten durende film over de Maya's in Guatemala die naar de stad trekken, kreeg de Gold Award op het Amerikaanse filmfestival in Charleston. Muziek: Nard Reijnders.


Binnen het Herman van Veen-gezelschap kwamen de composities meestal voor rekening van Van der Wurff. De laatste jaren neemt Reijnders ook zijn aandeel daarin. "Ik heb geen voorbeelden, waarvan ik zeg zo wil ik spelen. Dat maakt het niet makkelijker, wel leuker. Vroeger waren we bij Herman met vijf mensen, nu nog maar met twee. Dat geeft de mogelijkheid je eigen stijl optimaal te ontplooien." Deze zomer maakt Van Veen een nieuwe film, 'De Nachtvlinder'. Aan Reijnders heeft hij drie weken geleden gevraagd de muziek te schrijven.

"Als het om je carrière gaat, is het minstens net zo belangrijk wat je niet doet als wat je wel doet. In de jaren zeventig heb ik een keer wat muziek geschreven voor de Mounty's. Ze hebben me toen gevraagd om voor een jaar orkestleider te worden tijdens hun voorstellingen. Ik heb daar er een dag over nagedacht, en besloot toen het niet te doen. Het sloot niet bij me aan, het was trouwens ook niet mijn humor. Wat iemand bewust niet doet, zegt veel meer dan wat hij wel doet."

Als puber won Reijnders met zijn saxofoon al diverse bekers. Piet Kingma, een bekende Limburgse componist die vorig jaar overleed, adviseerde hem naar het conservatorium te gaan. "Ik had een bepaalde handigheid in het spelen, ik hoefde weinig te studeren. Maar ik schaamde me ervoor dat ik serieus met iets anders bezig was dan voetballen. Toen vond ik dat verschrikkelijk moeilijk." En later: "Het rare was dat ik voor mezelf nooit iets kon afmaken. Een vorm van onzekerheid. Alleen als ik een opdracht kreeg kon ik stukjes afmaken. Nu is dat anders."

Creativiteit

"Dat wordt steeds meer uitgebannen. In het onderwijs wordt het doodgeslagen. Je ziet dat men zich daar steeds meer op het bedrijfsleven richt in plaats van zich op de creativiteit te concentreren. En dat is juist wat een bedrijf nodig heeft. Het valt op als iemand een beroep kiest dat duidelijk daarmee te maken heeft. Wij willen dat zo."

Ulumka'an (vogel van de hemel) is door Ruud van Gessel gemaakt in opdracht van Foster Parents. Tijdens de documentaire zoekt de muziek van Reijnders de dialoog met beelden van Maya's die hun heil in de stad proberen te vinden. "Je bent een tijd met zoiets bezig, zonder er iets mee te doen. De film is al een heel eind onderweg, voordat je iets opschrijft. Ik kreeg alle vrijheid van de regisseur.
Er zit nauwelijks Zuidamerikaanse muziek onder, maar ik zou ook niet weten wat het dan wel is. Ik kan dat niet in taal uitdrukken. Op sommige plekken zitten heel oude beelden, maar ze hebben toch iets moderns. Iets magisch misschien. Je ziet de mensen naar de stad trekken en op zich is dat minder leuk, want er gaat een cultuur verloren.

Toch zijn alle gezichten vrolijk. Ik heb er daar heel dreigende muziek .onder gezet die in een salsa- knal ontlaadt als ze in de stad aankomen. Maar vaak vind je het ook in de eenvoud van een lange noot of de spanning van de stilte; wanneer komt de volgende toon. Het gaat erom dat je de sfeer te pakken krijgt."

Schatplichtig is hij aan niemand, hoogstens aan Van Veen die hem het theater heeft leren ontdekken: "De kracht van beweging, geluid, licht en stilte." Zijn strottehoofd is niet gediend van opsmuk. "Je wilt er toch steeds weer iets eigens van bakken."Ruud Linssen