PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT

Dertig jaar terug met Harry Sacksioni

24 jan 2001

Een veelbelovend beeld voor een luisterrijke avond. Dat waren de zes prachtige gitaren, die stemklaar stonden om bespeeld te worden. Voor iedere gitaarliefhebber een lust voor het oog. Tijdens zijn lange loopbaan heeft Harry Sacksioni heel wat gitaren naar zijn hand gezet.


Ooit begon hij zijn carrière bij Herman van Veen. Snel daarna kwam zijn eerste solo-elpee uit. En vandaag de dag heeft hij nog steeds zijn basispubliek weten te behouden. De trouwe fans worden in Sacksioni's nieuwe programma Helden onthaald op popnummers uit de jaren zeventig. Samen met multi-instrumentalist Marten Scheffer geeft hij een goede dwarsdoorsnede van wat er in die tijd in de popscene geproduceerd werd. De geijkte nummers passeren stuk voor stuk de revue.

Op een aantal eigen composities na, bestaat zijn programma enerzijds uit arrangementen van oude hits van pophelden als John Lennon, Stevie Wonder en Paul McCartney en anderzijds uit bewerkingen van een chanson van Jacques Brel, enkele folknummers en het 'Wilhelmus'.
Omdat de nummers die hij speelt over het algemeen zo bekend zijn, is iedere fout hoorbaar. Die herkenbaarheid maakt zijn optreden ook extra kwetsbaar. Ook een virtuose, oude rot in het vak kan immers fouten maken. Daar heeft hij wat op gevonden. Hij introduceert alle nummers met een praatje en maakt op een sympathieke manier gebruik van de gelegenheid om mislukte passages meteen door zelfkritiek te ontkrachten.

Hoe dan ook, Harry Sacksioni is een handige gitarist, die de samenstelling van zijn programma en de verbale introducties op een aangename manier op elkaar heeft afgestemd. In zijn stukken spelen melodie, baslijn en begeleiding een gelijkwaardige rol. Dat kan tot spannende en interessante wendingen leiden. Juist op momenten dat er ruimte is voor experimentele verrassingen, neemt hij echter geen enkel risico.
Iets té vaak kiest hij voor zijn welvertrouwde, gezapige formule. Zonder enig spoor van opwindende modulaties en plotselinge tempowisselingen vervolgt hij dan zijn spel.

Gelukkig barst de Edisonwinnaar los tijdens een paar eigen composities. Daarin laat hij horen wat hij muzikaal en technisch gezien in zijn mars heeft. Vooral het nummer ' Ali Shuffle' staat bol van de creativiteit. De kleurrijke bokser Cassius Clay wordt in dit stuk grandioos in klank gebracht. Lichtvoetige bokserspasjes, afgewisseld met rake klappen. Na de pauze zorgt Marten Scheffer voor de meerwaarde. Deze muzikant ontpopt zich als een muzikaal natuurtalent.

Opvallend is zijn aanleg voor de mandoline. Tot de uitblinkers van het duo horen met name de Zuid-Amerikaanse nummers en de Ierse folknummers. Wie terug wil keren in de sfeer van de jaren zeventig, krijgt van Sacksioni en Scheffer in ieder geval een geslaagde avond uit.

Concert Harry Sacksioni en Marten Scheffer: vrijdag 27jan. om 20 uur in de Stadsschouwburg Middelburg.